Dětská rádia na Pigy.cz

Co přinese podzim v kuchyni?

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Do našich domovů pomalu nakráčel podzim. Pozvěte ho i do kuchyně a přizpůsobte mu své vaření. Je čas zapomenout na mojito, studenou polévku gazpacho nebo osvěžující letní salát z čerstvé zeleniny. Teď je období švestkového crumblu, dýňové polévky a svařáku. Jaké další věci nabízí podzimní kuchyně?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sezónní produkty

Léto je definitivně v tahu, a tak je čas přivítat další roční období. I v kuchyni. A nemyslíme tím, že máte veselý design utěrek vyměnit za nějaký pěkně podzimní a na kuchyňskou linku vystavit malé dýně – i když proč ne? Spíš je ideální doba na popřemýšlení, co nám podzimní příroda nabízí a jak toho využít. Je totiž jasné, že v obchodech sice seženeme i typicky letní plodiny – jahody, maliny, rajčata atd., otázka ale je, jaká bude jejich chuť a cena a jak dlouhou cestu k nám musely absolvovat. Využijte tedy radši čerstvé a místní sezónní produkty. Jaké to jsou?

Dýně

Pryč jsou ty časy, kdy dýni čekala leda proměna na sladký kompot. Vyzkoušejte třeba dýňovou polévku či dýňové muffiny. Na internetu je k dohledání nepřeberné množství originálních receptů.

Kapusta a různé druhy zelí

Tyhle zpracované hlávky příjemně doprovodí různá masa nebo klobásky. Ať už je necháte syrové, nebo připravíte zatepla, nepochybíte. Vrcholem sezóny pak samozřejmě bude svatomartinská husa s bílým a červeným zelím.

Řepa

Pro řepu platí to samé co pro dýni. Kdysi by se maximálně zavařila, tedy úprava, kterou si jistě všichni pamatujeme ze školních jídelen. Dnes se ale nechte inspirovat a pusťte se třeba do přípravy řepového carpaccia. Anebo zkuste dort Red Velvet, jehož načervenalou barvu by měla obstarat právě ona (ne potravinářské barvivo). A pokud doma chováte morčata, zkuste trochu řepy nabídnout i jim – budou nadšená. Pozor, nelekněte se, čůrají pak dočervena.

Ředkve

Ředkev vám udělá radost v různých druzích salátů. Výborně však také poslouží třeba v závitcích z rýžového papíru, kde doplní mrkev, mleté maso a nudle vermicelli.

Česnek a cibule

Kromě toho, že česnek a cibule výborně dochutí širokou škálu pokrmů, mohou hrát také hlavní roli. Hřejivá česneková polévka a parádní francouzská cibulačka s portským, to jsou ideální volby pro oběd v deštivém dni.

Houby

Co by to byl za podzim bez hub? Vydejte se do lesa a přineste si košík těchto krasavců. Pak se můžete pustit do přípravy kulajdy, houbové omáčky, kuby či smaženice.

Jablka, hrušky, švestky

Tyhle plody všichni většinou zpracují do koláčů, případně zavaří. Popřemýšlejte však třeba nad chutney, které budete podávat k masu.

Jeřabiny, bezinky, šípky

Oprašte staré kuchařky a vrhněte se na přípravu bezinkového vína nebo džemů. Babičky by měly radost!

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany nemusíte jíst jen jako dobrotu na vánočních trzích. Možná se vám poštěstilo najít je na procházce a můžete si je nasbírat. Anebo prostě koupit v obchodě. Pozor – slupky vypadají v zásadě mírumilovně, ale zjistíte, že příšerně píchají, a v obchodě zase kvalita často nebývá valná. Kaštany můžete uvařit, upéct nebo osmažit na pánvi.

Podzimní nápady

A jaká jídla kromě výše zmíněných můžete ještě zkusit?

Pečená podzimní zelenina. Dýni, červenou řepu, cibuli, česnek, kořenovou zeleninu a brambory oloupejte či oškrábejte, nakrájejte na kousky (ne příliš malé), ochuťte solí, pepřem, sušenými bylinkami a mletou skořicí (ano, není to chyba), pokapejte olivovým olejem a upečte. Hotovou pečenou zeleninu podávejte třeba s česnekovým dipem.

Teplá jídla indické kuchyně (korma, kari atd.) vás také příjemně zahřejí a zasytí.

Hitem poslední doby je korejské kimči – fermentovaná zelenina. Stavte se do korejských potravin nebo využijte e-shop, nakupte si potřebná dochucovadla a vyberte zeleninu podle vlastní chuti (čínské zelí, mrkev, jarní cibulku, pórek, ředkev atd.). Vyrobíte si tak přebohatý zdroj vitamínů na celý podzim a zimu.

Podzimní dýchánek samozřejmě vhodně doplní burčák, svařák nebo horké kakao.

Skladování a zpracování

I když se může zdát, že podzimní plody leccos vydrží a navíc nezabírají místo v lednici, zbystřete, pokud nedisponujete sklepem a máte doma dost teplo a/nebo vlhko. Pak mohou produkty podlehnout relativně rychlé zkáze. Postarejte se tedy o jejich včasné zpracování. Třeba dýni můžete nakrájet na kostičky a dát do mrazáku. Jablka se dají nakrájet na plátky a usušit (ideálně v sušičce) na křížaly. Usušit, zavařit nebo zamrazit můžete také houby.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor