Máte chuť na dýni, ale už vás nebaví stále dokola zavařovat kompoty nebo dělat polévky? Přinášíme vám další inspiraci.
Sdílej článek
Leží vám v kuchyni různé druhy dýní a nevíte, co s nimi? Dobrou zprávou je, že dýni nemusíte jíst hned. Jednak sama o sobě chvíli vydrží (pozor, pokud máte doma teplo, pak se i ona může začít kazit – vyzkoušeno), jednak ji nebo produkty z ní bez problémů uskladníte i v mrazáku.
1/ Znáte dýňové pyré?
Skvělým řešením je vyrobit si dýňové pyré, které snadno použijete do dalších receptů. Jak na něj?
- Dýni oloupejte (hokkaidó nemusíte, ale dobře ji omyjte), rozkrojte a vydlabejte semínka.
- Dužinu nakrájejte na kostičky velké cca 2 × 2 cm.
- Povařte je ve vodě do změknutí, na konci vaření trochu vody slijte a dýni rozmixujte.
- Pyré by mělo mít konzistenci zhruba jogurtu, takže pozor, aby vám nevznikla ani příliš tuhá kejda, ani obarvená voda.
- Hotové pyré můžete buď dát do sáčku do mrazáku a nechat si jej na později, nebo jej využít do různých sladkých i slaných receptů (muffiny, bábovky, polévky, dá se také podávat místo bramborové kaše nebo smíchané s bramborovou kaší).
2/ Horký podzimní tip: Dýňové latté
Budete potřebovat:
- 150 ml plnotučného mléka (může být i mandlové nebo jiné alternativa)
- 1 lžíce dýňového pyré
- troška mleté skořice
- troška perníkového koření
- shot espressa
- hnědý cukr nebo sirup (javorový, agávový) na oslazení
Postup:
- Mléko zahřejte a vyšlehejte spolu s dýňovým pyré, kořením a cukrem nebo sirupem.
- Do hrnečku nejprve nalijte shot espressa a na něj přilijte směs mléka, cukru a koření.
3/ Stará dobrá dýňová buchta
K dýňovému latté návštěvy i domácí určitě ocení i skvělou dýňovou buchtu!
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- hrnek cukru krupice
- půl hrnku oleje
- 400-500 g dýňového pyré
- 2 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- čokoláda na vaření (nemusí být)
Postup:
- Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, dýňové pyré a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Pokud máte chuť, vmíchejte i čokoládu nakrájenou na menší kousky.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.