Cestování není jen poznávání památek a turistických atrakcí, které daná země nabízí. Cestování nám má i přiblížit tamní kulturu, zvyky i tradiční kuchyni. A právě na poslední jmenovanou záležitost se dnes zaměříme. Jaká je německá gastronomie, čím se podobá té naší či jak se od ní odlišuje a co dobrého k jídlu byste při cestách do Německa měli určitě ochutnat?
Sdílej článek
Jedno známé pořekadlo říká, že jiný kraj, jiný mrav. A tak je to i s jídlem. Německo je díky své velké rozloze směsí mnoha regionálních kuchyní. Jih Německa, tedy Bavorsko a Švábsko, je ovlivněn Rakouskem, Švýcarskem, ale i naší zemí. Sársko, Falcko a Bádensko má naopak blíže k francouzské gastronomii. Severní části Německa místy připomínají skandinávskou kuchyni. Německo je ale známé velkým počtem migrantů z celého světa, a tak se v místních restauracích ve větších městech můžete setkat opravdu s ledasčím.
Přinášíme přehled tradičních speciálních pokrmů v některých oblastech Německa:
Bavorsko
- Sekaná s játry (Leberkäse) a bílé telecí párky, obvykle podávané se sladkou hořčicí
- Grilované vepřové koleno se zelím a hořčicí (Schweinshaxe)
- Norimberský perník (Nürnberger Lebkuchen)
Bádensko, Sársko a Falcko
- Oválné nudle z bramborového těsta se zelím a klobásou (Schupfnudeln)
- Vepřový žaludek s nádivkou (Saumagen)
- Schwarzwaldský třešňový dort (Kirschtorte)
Severovýchod
- Currywurst – Oblíbená specialita v celém Německu s původem v Berlíně. Smažený buřt politý kečupem s kari kořením
- Vařené knedlíčky z mletého masa s ančovičkami, brambory v husté bílé omáčce s kapary (Königsberger Klopse)
Každý Němec vaří eintopf
Co ale má celé Německo společné, je eintopf. Jídlo z jednoho hrnce patří k nejstarším tradičním německým pokrmům. Jde o zahuštěnou polévku, která připomíná naši bramboračku. Vždy v ní musí být dostatek zeleniny, maso či párky a klobásy. Často se do ní přidává čočka nebo hrách.
Na Oktoberfest i za klobásami
Známý festival piva s sebou kromě tohoto zlatavého moku přináší i možnost nahlédnout pod pokličku německé kuchyně. K pivu je vždy třeba něco dobrého přikusovat. A to v Německu moc dobře ví. Podávají se tradiční křupavé preclíky velkých rozměrů se sýrovou omáčkou, pražené mandle, párky a salámy ze všech možných druhů masa. Z hlavních jídel nechybí vepřové koleno, bavorská kachna či pečené kuře.