Dětská rádia na Pigy.cz

Proč je vápník pro děti tak důležitý?

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Když dítě roste, je nutné, aby jeho tělo mělo dostatek vápníku. Je totiž nezbytný pro správný vývoj kostí. Kolik ho je potřeba a z jakých potravin lze vápník získat v patřičném množství?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

V lidském organismu je vápník nejhojněji zastoupenou minerální látkou. Devětadevadesát procent ho je v kostech a zubech, zbytek pak v ostatních buňkách a v krevním oběhu.

Důležitý je i pro těhotné

V našem těle vápník zastává mnoho funkcí. Jeho nejdůležitější úloha je ale při výstavbě a přestavbě kostní hmoty. Proto je pro malé děti naprosto nezbytný. A nejen pro ně. Dostatečné množství kalcia by měly mít i děti dospívající a těhotné ženy.

Kolik ho tedy dětské tělo potřebuje? Liší se to podle věku. Děti do jednoho roku by ho měly denně přijmout zhruba 400 mg, děti od 1 do 10 let 600–900 mg, dospívající pak 1200 mg. Těhotným a kojícím maminkám odborníci doporučují denní dávku vápníku zvýšit na 1000–1400 mg denně.

Z mléka je jeho využitelnost vysoká

Vápník si naše tělo neumí vyprodukovat samo (na rozdíl od některých vitaminů, které si organismus vytvořit dokáže), proto ho musíme přijímat z potravy. Jaké potraviny ho obsahují?

Především mléčné výrobky. Mléko neobsahuje látky, které vápník vážou do nevstřebatelné formy a tím znemožňují jeho využití. Využitelnost kalcia z mléka je proto vysoká.

Nejvyšší obsah mají tvrdé sýry, z nichž jednoznačně vede parmezán. 100 gramů obsahuje 1100 mg vápníku! Hned za ním se řadí ementál, gouda a eidam. Tělu dobře posloužíte ale i tvarohem, jogurtem, zakysanými mléčnými výrobky a samozřejmě mlékem.

Ryby, ořechy, mák i zelená zelenina

Pokud z nějakého důvodu mléku a mléčným výrobkům „nevěříte“, pak sáhněte po živočišných potravinách. Větší množství vápníku lze získat také z některých druhů ryb – například z lososa.

Bohatým zdrojem kalcia jsou rovněž ořechy a luštěniny – zejména sojové boby a některé výrobky ze sóji – a v neposlední řadě také mák.

Dobře využitelný je pro organismus také vápník z tmavě zelených druhů zeleniny, jakými jsou například brokolice, kapusta, růžičková kapusta či pórek.

A ještě jedna informace na závěr. Vápníkem se nelze předávkovat. Tělo si totiž řídí samo, kolik ho potřebuje. Když ho je přespříliš, dochází k jeho nižší absorpci ze střeva a vyššímu odvodu močí.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor