Pokud se vám letos na zahrádce urodily nějaké meruňky, určitě z nich udělejte tuhle výbornou a voňavou marmeládu. Přinášíme jednoduchý recept, do kterého můžete zapojit i děti. Uvidíte, jak si ji zamilují!
Sdílej článek
Budete potřebovat
- 1 kg zralých meruněk (vypeckovaných)
- 500 g krupicového cukru
- hrst čerstvých lístků meduňky
- ½ lžičky kyseliny citrónové
- alkohol na vytření víček a okrajů sklenic
Postup
Meruňky umyjte, dejte do hrnce se širokým dnem, zasypte cukrem a promíchejte.
Směs nechte při pokojové teplotě 1 den odležet (ovoce pustí šťávu, kterou pak můžete slít a získat tak sirup). Druhý den část šťávy slijte a směs lehce rozmixujte (pořád by tam ale měly převážně zůstat kousky meruněk).
_tip_
Aby byla marmeláda rychleji hotová, můžete rozdělit ovocnou směs do 2 větších hrnců a zahřívat, dokud se nezačne vařit. Pak ji nechte jen probublávat. Jakmile se na povrchu začnou dělat sklovaté bubliny, marmeláda začíná houstnout. Je čas přidat koření – nasekané lístky meduňky.
Na závěr přisypte kyselinu citrónovou a vařte, dokud nebude mít marmeláda konzistenci, kterou máte rádi. Nejspolehlivější je ukápnout trochu na talířek. Pokud po vychladnutí marmeláda neteče, je hotovo.
Marmeládu plňte do sklenic, které jste i s víčky předem umyli a vypláchli vroucí vodou. Dobré je víčka a hrdla sklenic otřít ubrouskem namočeným v čistém alkoholu. Po naplnění nezapomeňte sklenice otočit dnem vzhůru, aby se víčka pořádně zatáhla.
Foto: Iveta Mašková
PS: Jestli nemáte vlastní zahrádku, výborné meruňky určitě seženete na vašem oblíbeném trhu.