Chudobka neboli sedmikráska v podobě nálevu či čaje prospěje nejen vašemu zdraví, zázraky umí také v kuchyni!
Sdílej článek
V některých zemích se z celých mladých rostlin připravuje jarní salát, rostlinka se přidává i do salátů zeleninových, kterým dodá zajímavou chuť.
Z chudobkové natě však můžeme stejně dobře připravit i chutný špenát. Nebo pokud zrovna doma nemáte zeleninu do polévky, právě sedmikráska ji hravě nahradí. A taková pomazánka z chudobky? Tak to je doslova lahůdka!
Sedmikráskový salát
Salát natrhejte na menší kousky, přidejte ředkvičky, cherry rajčátka a posekanou jarní cibulku. Posolte a zakápněte olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Nakonec přidejte hrst čerstvě natrhaných květů sedmikrásky.
Sedmikráskový špenát
Nasbírané mladé lístky sedmikrásky důkladně propereme a povaříme ve vodě. Scedíme a lístky posekáme. Přidáme je na zpěněnou cibulku, zaprášíme moukou a ještě krátce povaříme. Kdo chce, může přidat jedno nebo dvě vajíčka. Dochutíme solí, pepřem a česnekem.
Sedmikrásková pomazánka
V misce smíchejte 300 g tučného tvarohu s oříškem másla, 1 lučinou a lžící zakysané smetany. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, stroužek drceného česneku a hrst nasekané kudrnky. Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte hrst čerstvých sedmikráskových květů.
Varování
U přecitlivělých osob může sedmikráska ojediněle vyvolat alergickou kožní reakci. Těhotné a kojící ženy by měly sedmikrásku užívat pouze se souhlasem lékaře.