Chodíte do práce? Pak je jasné, že potřebujete mít taky nějaký oběd. Pokud si ale necháváte dovážet jídlo z venku, může se to pořádně prodražit. Přinášíme proto recepty na tři jídla, která jsou chutná, zdravá, levná, a ještě si je můžete vzít s sebou do krabičky.
Sdílej článek
Taková jídla si připravte den předem, dejte je do krabičky a ráno jen strčte do tašky. Nemusíte vařit speciálně pro sebe, klidně toho navařte víc a další den máte večeři pro rodinu nachystanou. Připravit můžete téměř cokoliv, ale dbejte na to, abyste volili takové suroviny, které vydrží čerstvé delší dobu, pamatujte na to třeba u salátů. Pokud máte opravdu kvalitní krabičky, pak se nemusíte bát ani polévek či omáček, v opačném případě uvařte něco jiného.
Zeleninové placky
Budete potřebovat:
- 1 menší cuketa
- 2 mrkve
- trocha celeru
- 2 vařené brambory
- 1 cibule
- můžete přidat jakoukoliv zeleninu, kterou máte rádi, třeba květák nebo brokolici
- čerstvá nať petržele
- česnek
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- strouhanka
Postup:
- Cukety nastrouhejte, posolte a nechte je „odpočinout“, aby pustily přebytečnou vodu.
- Nastrouhejte, případně na velmi jemno nakrájejte ostatní zeleninu.
- Potom zeleninu smíchejte s cuketou, přidejte vejce, petržel, koření. Strouhanku přisypávejte tak dlouho, až půjdou tvarovat placičky, které se nebudou rozpadat.
- Placičky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova.
- Podávat je můžete s bramborem nebo bez přílohy, třeba s jogurtovým dipem.
Kari bulgur s tuňákem
Suroviny:
- bulgur
- tuňák v konzervě
- kari koření
- olivový olej
- zelenina (hrášek, kukuřice, mrkev)
- sůl
- pepř
Postup:
- Nasypejte do misky bulgur a zalijte vroucí vodou. Přikryjte pánvičkou a takto nechte, dokud bulgur nezměkne, většinou to trvá až 20 minut.
- Mezitím si na pánvičce orestujte zeleninu (opět můžete zvolit tu, kterou máte rádi). Přidejte tuňáka z plechovky a vše zasypte kari kořením, osolte, opepřete.
- Až bude bulgur změklý, nalijte do něj dvě lžíce olivového oleje, osolte a dobře promíchejte.
- Vsypte na pánvičku k zelenině a kari, promíchejte, krátce orestujte. Můžete podávat posypané sýrem.
Koláč quiche s čerstvým lososem a koprem
Suroviny:
- balení listového těsta
- trocha hladké mouky
- olivový olej
- 1 cibule
- 125 g lososa
- 2 vejce
- 200 g čerstvého sýra
- 25 g měkkého kozího sýra
- balení smetany na vaření
- půl svazku čerstvého kopru
- pepř
Postup:
- Těsto rozválejte a vyložte jím formu na pečení, ideálně kulatou dortovou. Propíchejte ho vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte, například mísou na zapékání.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 stupňů dozlatova, zabere to zhruba 15 minut.
- Vrhněte se na další suroviny. Na pánvi rozehřejte olej a smažte cibuli dozlatova. Vyšlehejte vejce s měkkým sýrem, potom postupně přidávejte smetanu, kopr a pepř.
- Na upečené těsto rozložte tenké plátky lososa, posypejte cibulkou a polijte ušlehanou směsí.
- Pečte zhruba hodinu, dokud nebude koláč tuhý. Dobrou chuť!
_tip_