Naklíčená semínka jsou zdrojem celé řady vitamínů a stopových prvků. Teď na jaře nám dodají energii na vypořádání se s jarní únavou a doplní nám do těla látky, které jsme přes zimu, kdy je nedostatek kvalitní zeleniny, vyčerpali. Namočením semínka ve vodě se nastartuje jeho klíčení, tím se v něm aktivují enzymy, zvyšuje se množství antioxidantů, zásobní škroby se proměňují na cukry a zvyšuje se množství vitamínů, minerálů a bílkovin.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 2 lžíce semínek
- vodu
Jak na to:
- Vyberte si semínka, která chcete naklíčit. Vždy vybírejte velmi kvalitní, nejlépe v bio kvalitě. V obchodech se zdravou výživou jsou k dostání i namíchané směsi ke klíčení. Starší semena ztrácí schopnost klíčit a někteří dovozci semena tepelně upravují. Proto pokud se vám klíčení nedaří, v první řadě podezřívejte semínka.
- Některá semena klíčí v domácích podmínkách lépe, jiná hůř. Nejméně náročné jsou obecně luštěniny. Semínka, která kolem sebe tvoří po namočení gel, mají sklony k plesnivění a vyžadují trochu cviku. Pokud s klíčením začínáte, sáhněte po fazolkách mungo.
- Ke klíčení doporučujeme kromě mungo i fazolky adzuki, hnědou a zelenou čočku, cizrnu, špaldu, slunečnicová semínka, ředkev, brokolici, vojtěšku (alfaalfa), jetel, hořčici, pískavici, pohanku, lněné semínko nebo chia.
Postup:
- Dvě lžíce vybraných semínek namočte do čtvrt litru vody a nechejte namočené 8–12 hodin. V případě, že klíčíte semínka, která vytváří gel (pohanka, lněné a chia), máčejte jen 15 minut.
- Poté semínka propláchněte a nechejte klíčit. Klíčit mohou přímo v sítku, nebo je můžete přemístit do sklenice. Pokud vás klíčení chytne za srdce, pořiďte si speciální nakličovací sklenice nebo misky. Ty se dají vyrobit i doma z plátýnka a gumičky nebo vyvrtáním dírek do plastového víčka vrtákem o průměru 2 mm.
- Semínka 2x za den propláchněte. Každá rostlinka klíčí jinak rychle. U luštěnin najdete klíček už po 12 hodinách a za dva dny budete mít klíčky délky 2 cm, což je ideální velikost. U ostatních si počkáte 5–7 dní.
- Klíčky použijte do salátů, pomazánek nebo s nimi můžete zdobit hotové jídlo. Dají se přidávat do zeleninových směsí, k masu nebo i do polévek, počítejte ale s tím, že tepelnou úpravou ztratíte řadu prospěšných látek. Pohanku můžete rozmixovat s ovocem a budete mít skvělou snídaňovou raw kaši.
- Pokud klíčky nepoužijete hned, přemístěte je do lednice, kde se proces klíčení zpomalí. Proplachujte 1x za den a nenechávejte v lednici déle než týden.
_tip_