Víte, že kopřiva je nejběžnější, chutnou a navíc ceněnou bylinkou? Obsahuje totiž velké množství vitaminů i železa.
Sdílej článek
Kopřiva je bylinná kvetoucí trvalka. Její listy i stonky jsou posety chloupky, jejichž konce se při dotyku ulomí a do kůže vpíchnou několik chemických látek, což vyvolá nepříjemný pocit pálení.
Ne nadarmo se však v takovém případě říká: „Alespoň nebudeš mít revma!“ Už ve středověku se totiž čerstvě natrhanými kopřivami šlehala revmatismem postižená místa, což vedlo k podpoře místního prokrvení a zvýšení látkové výměny kloubu.
Odborníci připouští, že při léčbě některých případů revmatismu a artritidy jsou kopřivy výjimečně úspěšné. Potenciál extraktu z listů kopřivy při léčbě zánětlivého onemocnění kloubů v minulosti prokázal například jeden německý výzkum.
Léčebné účinky kopřivy
Kopřiva má ale mnohem více léčebných účinků. A to díky vitaminům A, C, D a K, které obsahuje. Navíc je v ní prý více chlorofylu než v jakékoli jiné bylině, tím pádem se v ní ukrývá velké množství železa (podporuje tvorbu červených krvinek) a vápníku (prospívá kostem, pokožce, vlasům a nehtům). Droga je také bohatá na draslík, fosfor a síru.
Na jaké neduhy je kopřiva vhodná
- Vitamin C, třísloviny, acetylcholin, serotin, histamin a minerální látky obsažené ve výtažcích byliny působí mírně močopudně a proti průjmu.
- Velké množství zeleného barviva – chlorofylu – obsaženého v listech kopřivy působí jako desinfekční prostředek.
- Snižuje hladinu krevního cukru.
- Zastavuje krvácení z nosu a urychluje hojení ran.
- Působí protizánětlivě a proti pocení.
- Regeneruje pokožku.
- Je považována za lék proti astmatu a lupům.
- Podporuje činnost plic.
- Čistí krev.
- Posiluje organismus.
- Čerstvě vymačkaná šťáva z kopřiv má blahodárný účinek při nervovém a fyzickém vyčerpání.
- Je rovněž protialergenní.
- Zahání svědění kůže a mírní následky bodnutí hmyzem.
Co z kopřivy sbíráme?
Nejčastěji listy, někdy ale také nezdřevnatělou část natě v délce maximálně do 50 centimetrů. Nať se sbírá ještě před kvetením. Použít se dají i kořeny, které obsahují velké množství tříslovin.
Bylinu sušíme ve stinné a vzdušné místnosti. Můžeme ji sušit i uměle, avšak musí to být rychle, aby si zachovala původní zelenou barvu a teplota nesmí překročit 60 °C.
Kopřivu nejčastěji užíváme v podobě extraktu. Platí však, že všeho moc škodí. Nadměrná konzumace může narušit léčbu cukrovky a krevního tlaku. Zároveň může reagovat s protizánětlivými a utišujícími léky. Extrakt ze sušené kopřivy je rovněž zakázán těhotným ženám, stimuluje totiž dělohu.
_tip_