Dětská rádia na Pigy.cz

Pravidla pískoviště

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Čeká vás premiéra na pískovišti? Co si s sebou zabalit a jak se tam chovat?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pískoviště je svébytný svět s vlastními pravidly a na cestu za pískem je dobré se připravit jako na celodenní výlet do hor. Popadnout jen lopatku a kyblík nestačí. Potáhnete s sebou velký batoh plný nezbytností a všechny se budou hodit.

1. pravidlo – učte své dítě už od začátku, jak je důležité se dělit o své vybavení.

Díky tomu je větší pravděpodobnost, že se dostane k bábovkám cizího dítka a pohraje si s nimi. Dnes je výběr plastových bábovek, kyblíků, lopatek, bagrů apod. o mnoho větší než za našeho dětství. I když máte pocit, že jste v obchodě vybrali dobře, potomek záhy zjistí, že soused má lepší, barevnější nebo jen propracovanější bábovku než on a bude ji za každou cenu chtít taky. Když bude ochoten půjčit své hračky, určitě si dokáže poradit a vyměnit je za cizí. Alespoň na chvíli.

2. pravidlo – vezměte s sebou dostatek jídla.

Pobyt na pískovišti není jen na chvíli, většinou se protáhne na několik hodin a přijde chvíle, kdy dítě prohlásí, že má hlad. Svačinu má většinou každá máma někde po ruce, ale jak záhy zjistíte, většinou je třeba podělit i ostatní hladové krky. Jedna maminka rozdá všem nakrájená jablka, další dětské sušenky, některá dokonce domácí buchtu. Vzít tedy jen malou sváču pro jednoho strávníka není dobrý nápad. Nezapomínejte ani na pití.

3. pravidlo – myslete na hygienu.

Je jasné, že své dítě nenecháte jíst svačinu špinavýma rukama. A špinavé je mít bude, protože, řekněme si na rovinu, pískoviště špinavé je. Zabalte si proto s sebou balení vlhčených ubrousků nebo navlhčené žínky, určitě se hodí i láhev vody (na pití a umytí rukou, vypláchnutí písku z oka nebo prvotní vyčištění odřeného kolena). Na pískovišti totiž písek lítá, i když vládne naprosté bezvětří. Kromě toho vezměte s sebou náhradní pleny, může se hodit i přebalovací podložka a různé nezbytnosti na ošetření kůže zadečku.

4. pravidlo – na pískovišti se umažete, oba.

Neoblékejte dítě ani sebe do parádních šatů, počítejte s tím, že na pískovišti se sedí, leze, dokonce i leží a plazí. Nejenže písek bude všude, ale i po důkladném vyklepání si dalšího půl kila odnesete domů v různých záhybech, spodním prádle a vlasech či uších. Berte to tak, že i vaše špinavé oblečení značí to, že jste svému potomkovi věnovala užitečně strávený čas. Zásadou je také čepice (kšiltovka nebo klobouček) – nejenže skryje vlasy, které budou jinak pořád plné písku, ale hlavně chrání před sluncem. Boty zvolte podle vlastní zkušenosti, nám se osvědčily plátěné tenisky, které lze jednoduše vyklepat. Když půjdete v sandálkách, odrovnáte ponožky, když půjdete bez ponožek, odřete si nohy.

5. pravidlo – věnujte pozornost čistotě pískoviště.

Choďte na pískoviště, která jsou oplocená. Díky plotu tam nechodí pejskaři venčit své čtyřnohé mazlíčky (nebezpečí škrkavek nebo toxoplazmózy). Neslouží náhodou jako noclehárna bezdomovců (mohou tam být střepy z rozbitých lahví) nebo podivných typů (pohozené injekční stříkačky)? Je okolí hřiště udržované v čistotě? Je písek pravidelně čištěn nebo vyměňován? Jdete-li na hřiště poprvé, nebojte se vyptat dalších maminek na jejich názor a zkušenosti ohledně čistoty konkrétního pískoviště. Pokud máte pochybnosti, jděte raději jinam.

6. pravidlo – je to společenská událost.

V životě každé maminky na rodičovské dovolené dojde k omezení mezilidských kontaktů, alespoň na krátkou dobu. Pískoviště nebo hřiště je proto vhodným místem pro setkávání se s dalšími maminkami nebo tatínky. Některé maminky sem přichází jen jako doprovod svých dětí a jsou rády, když si konečně v klidu sednou na lavičku a přečtou kousek knížky, jiné se aktivně účastní dění a s nadšením spolu s dítkem plácají bábovky a kopou tunely. Pak jsou také maminky, které berou návštěvu hřiště jako společenskou událost a jsou rády, že zde najdou podobné povahy, popovídají si a vymění nabrané zkušenosti. Jestliže jste na pískovišti poprvé, chvíli se možná budete cítit jako vetřelec. Ale nebojte, po několika návštěvách zjistíte, jaký zde panuje řád a z „cizí“ maminky se stává ta „místní“. Čím dříve tam s dítětem zapadnete, tím více se vám tam bude líbit.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor