Boží milosti. Tradiční velikonoční cukroví našich babiček a prababiček a oblíbený pamlsek koledníků mnoha generací. Jde o výbornou křehkou sladkost, která se rozplyne v puse. Přichystejte si tuto pochoutku na Velikonoční neděli – jsme si jisti, že z mísy zmizí hned po usmažení. Právě tehdy jsou totiž milosti nejlepší.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 280 g hladké mouky
- 140 g Jihočeského másla od Madety
- 10 g cukru
- 100 ml Zakysané smetany od Madety
- větší špetku soli
- lžička citrónové šťávy
- 2 žloutky
- 1 litr oleje na smažení
Na obalování:
- 100 g moučkového cukru
- půl lžičky skořice
Postup:
Máslo a mouku rozemněte prsty na jemnou drobenku. Můžete k tomu využít i kuchyňského robota. Do drobenky přidejte sůl a cukr a dobře promíchejte. Nakonec přidejte smetanu, citronovou šťávu a žloutky. Směs dobře propracujte na tuhé těsto. Zabalte ho do fólie a nechte na 15 minut odpočinout. Odpočaté těsto vyndejte a rozválejte na obdélník silný asi 1 cm. Pak ho přehněte na třetiny a znovu rozválejte. Tento postup zopakujte celkem třikrát a poté ho nechte zabalené odpočívat v lednici alespoň hodinu. Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3-4 mm. Vykrajujte vaše oblíbené tvary. Jednotlivé tvarované kousky vkládejte do horkého oleje, který by měl při vložení těsta bublat. Smažte 1-2 minuty dozlatova, nezapomeňte kousky několikrát v oleji otočit, aby byly rovnoměrně usmažené. Milosti vyndejte, nechte je chvíli okapat na papírové kuchyňské utěrce, pak je ale ještě teplé obalte ve směsi cukru a skořice.
Dobrou chuť!
Děkujeme našim partnerům:
Akademie kvality sdružuje prestižní ocenění, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Díky pečlivému předvýběru mají zákaznici, díky těmto značkám, jistotu, že vybrali správně. A jaké značky Akademie kvality sdružuje? KLASA, REGIONÁLNÍ POTRAVINA, BIO, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA. Více informací na akademiekvality.cz.
Chcete se dozvědět víc? Mléčné dobroty z receptu jsou dílem jihočeské mlékárny Madeta, která má více než stoletou tradici a jejíž výrobky si mnozí z Vás pamatují z dětství. To už je velký závazek, a proto v nich nenajdete nic, co do poctivých mléčných výrobků nepatří. Že byste si to chtěli sami ověřit? Nakoukněte pod pokličku výrobních závodů prostřednictvím stránky www.madeta.cz. Přesvědčíte se tak, že koupí mléčných pochoutek s logem Madety vždy volíte mléko nejvyšší kvality, ze kterého vznikají jihočeské sýry, tvarohy, máslo a další produkty připomínající prázdniny u babičky.