Dětská rádia na Pigy.cz

Co ještě hodit na rošt? Inspirujte se na letní grilovačky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Máloco patří k letním večerům víc než vůně grilovaného masa, zeleniny a dalších lahůdek linoucí se z terasy nebo vaší zahrady. Ale co všechno se dá vlastně hodit na gril? Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších pochoutek, které udělají z každé grilovačky nezapomenutelný zážitek.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Klasika, která nikdy nezklame: Maso

Grilování masa je základním stavebním kamenem každé správné grilovačky. Ať už preferujete šťavnatý steak, grilované kuře nebo vepřová žebra, na grilu se maso během chvilky promění v dokonalou lahůdku.

  • Na přípravu steaků vždy vybírejte kvalitní hovězí maso z vysokého roštěnce nebo svíčkové.
  • Před grilováním ho vyndejte z lednice o něco dřív, a nechte ho temperovat na pokojovou teplotu.
  • Grilujte při vysoké teplotě, aby se vytvořila krásná kůrka.
  • Kuřecí stehna, prsa nebo křídla před grilováním namarinujte v jogurtu s česnekem, citronovou šťávou a kořením na kuře.
  • Grilujte při střední teplotě, aby maso zůstalo šťavnaté a zároveň bylo dobře propečené.
  • Pokud milujeme marinovaná vepřová žebírka ve směsi medu, hořčice, sójové omáčky a česneku, tak je vždy grilujte pomalu při nízké teplotě, aby byla krásně měkká a šťavnatá.

Ryby a mořské plody: Lahůdka z moře

Pokud chcete na grilovat zdravě, sáhněte po rybách a mořských plodech. Grilované ryby jsou zdravé, chutné a jejich příprava je rychlá a jednoduchá.

  • Skvělý je například losos díky své pevné struktuře. Marinujte ho v medu, sójové omáčce a citronové šťávě. Grilujte při střední teplotě, dokud nebude uvnitř krásně růžový.
  • Další českou klasikou jsou pstruzi. Naplňte pstruja bylinkami a citronem a nechte opékat při střední teplotě, dokud maso nebude bílé a měkké.

Zelenina: Barevné a zdravé

Grilovaná zelenina je skvělým doplňkem k masu, ale také výbornou volbou pro vegetariány. Zelenina na grilu získá úžasnou chuť a texturu. Tepelně zpracovaná zelenina je i lépe stravitelná.

  • Papriky grilujte celé nebo nakrájené na proužky.
  • Cuketu nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem a posypte grilovacím kořením nebo bylinkami. Grilujte při střední teplotě dozlatova.
  • Skvělé jsou i kukuřičné klasy, které před grilováním potřete máslem a posypte solí. Grilujte při střední teplotě.
  • Kromě toho grilovat můžete i cibuli, bílé nebo červené zelí, kapustičky, rajčata, žampiony nebo třeba lilek.

Grilované sýry vás dostanou chuťovou explozí

Některé druhy sýrů jsou přímo stvořené k tomu, aby se rozpustily na grilu a vytvořily lahodnou pochoutku.

  • Zkuste třeba kyperský sýr halloumi. Stačí ho nakrájet na plátky a grilovat při střední teplotě dozlatova.
  • Camembert můžete grilovat celý. Položte ho na alobal, potřete olivovým olejem a grilujte při střední teplotě, dokud se nezačne tavit.
  • Skvělé jsou i plátky mozzarelly, grilujte je při vyšší teplotě, dokud se nezačnou rozpouštět. Skvěle se hodí ke grilované zelenině nebo na burger.

Ovoce: Sladká tečka na závěr

Každou grilovačku zakončete sladkou tečkou v podobě grilovaného ovoce. Grilování dodá ovoci jedinečnou karamelizovanou chuť, která potěší vaše chuťové buňky.

  • Plátky ananasu grilujte při vysoké teplotě, dokud nezískají zlatavou barvu a nezkaramelizuje. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
  • Broskve nakrájejte na poloviny a grilujte při střední teplotě, dokud nezměknou a lehce se neopečou. Podávejte s mascarpone ochuceným medem.
  • Banány grilujte celé v jejich slupce na střední teplotě, dokud slupka neztmavne a banán uvnitř nezměkne. Podávejte s čokoládovou omáčkou a oříšky.

Netradiční pochoutky na gril

Zkuste něco netradičního a překvapte své hosty.

  • Co třeba grilované avokádo? Rozpulte ho napůl, vyjměte pecku a lehce potřete olivovým olejem. Grilujte řeznou stranou dolů při střední teplotě. Podávejte s rajčatovou salsou nebo jako přílohu k masu.
  • Grilovat můžete i tortilly. Při vysoké teplotě je opékejte několik sekund z každé strany, aby získaly lehce křupavou texturu. Naplňte je grilovanou zeleninou, masem nebo sýrem a podávejte jako tacos.
  • Skvělé jsou i grilované plátky melounu. Meloun grilujte krátce při vysoké teplotě, aby získal karamelizovanou chuť. Podávejte s trochou mořské soli a limetkovou šťávou.
  • Doma milujeme i grilované bagety nebo chleba. Plátky pečiva potřete olivovým olejem a potřete česnekem. Grilujte při střední teplotě, dokud nezískají zlatavou barvu a křupavou texturu. Podávejte jako přílohu k polévkám, masu nebo salátům.
  • Byla by škoda nezmínit tofu. Tofu nakrájejte na plátky a marinujte v sójové omáčce s česnekem a zázvorem. Grilujte při střední teplotě, dokud nezíská zlatavou barvu.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor