K létu jednoznačně patří večerní ohně, táboráky a opékání buřtů. Ale co když už se vám buřty začínají přejídat? Máme pro vás tipy, co všechno lehce na otevřeném ohni opečete.
Sdílej článek
Pečivo na klacku
To, že si můžete opéct třeba chleba nebo rohlík, asi zmiňovat nemusíme. Co ale vyzkoušet chlebové těsto namotané na klacku? Příprava bude jistě mnohem větší zábava!
- Připravte si půl kila hladké mouky – buď použijte bílou pšeničnou, nebo smíchejte tmavou celozrnnou s bílou v poměru půl napůl.
- Přidejte půl lžičky prášku do pečiva, lžičku soli, přidejte dvě deci vody a lžíci sádla. Dochutit můžete bylinkami, sušeným česnekem nebo cibulí, podle vaší chuti.
- Vypracujte těsto, z kterého následně vyválejte válečky, namotejte na klacek jako hada a opékejte nad žhavým uhlím asi 20 minut dokřupava.
Pečený sýr
Napíchněte na klacek sýr a opatrně otáčejte nad ohněm tak, aby se vám sýr neroztekl do ohně. Lepší bude použít eidam s nižším obsahem tuku, díky čemuž se nebude roztékat tak rychle. U nás se osvědčila také parenica vcelku. Uzená vrstva udrží sýr pohromadě, a vnitřek bude tekutý. Vyzkoušet můžete i slaný sýr halloumi původem z Kypru. Skvěle se hodí na barbecue, protože se na rozdíl od jiných sýrů neroztéká a drží tvar. Před pečením ho můžete potřít olivovým olejem a posypat bylinkami.
Pečené brambory
Klasické brambory v popelu se pečou klidně i dvě hodiny. Chcete-li si čas ušetřit, brambory nejdříve povařte 10 minut v osolené vodě, poté je zabalte do alobalu a zahrabejte asi tak na 20 minut do popela.
Pečené jablko s karamelem nebo skořicí
Další oblíbenou táborovou klasikou jsou pečená jablka. Napíchněte jablka na klacek a opékejte. Čím bude slupka černější, tím bude jablíčko lépe upečené. Po upečení slupku oloupejte, obalte jablko v cukru nebo ve skořicovém cukru a ještě chvilku vraťte nad plameny, aby cukr zkaramelizoval.
Opečený banán
Máte-li rádi sladké, jistě vás ohromí banán pečený ve slupce.
- Slupku křížem krážem nařízněte a opékejte, dokud nezačne karamelizovat a slupka nezčerná.
- Poté oloupejte a konzumujte.
- Další možnost je banán podélně rozkrojit a vložit dovnitř pár čtverečků čokolády.
Sladká tečka na závěr – marshmallows
Pěnové bonbony opékejte pomalu nad ohněm, dokud nezískají zlatavý odstín. Bonbony ale nikdy nedávejte přímo do ohně, ihned by se vám spálily.
Co dál?
Na ohni můžete opékat také předvařenou kukuřici a jinou zeleninu, na prut můžete napichovat různé druhy uzenin včetně slaniny, kombinovat je s cibulí, paprikou, cuketou, žampiony a další čerstvou zeleninou.