Přistihly jste se, že s padajícími teplotami častěji přemýšlíte nad způsoby, jak se rychle zahřát? My taky. Ať už jde o hrnek horkého čaje, sytou polévku nebo sladké teplé nápoje pro děti, podzim nabízí nespočet lákavých a neodolatelných receptů k ochutnání. Přinášíme několik oblíbených receptů, které vás zahřejí nejen na těle, ale i na duši.
Sdílej článek
1/ Horký jablečný mošt s kořením
Budete potřebovat:
- 1 litr jablečného moštu
 - 1 celou skořici
 - 2 hvězdičky badyánu
 - 4 hřebíčky
 - plátky pomeranče
 - med dle chuti
 
Postup:
- Pomeranč důkladně omyjte a nakrájejte na plátky.
 - V hrnci zahřejte jablečný mošt spolu s kořením a přidejte plátky pomeranče.
 - Nechte směs pomalu probublávat asi 10 minut, aby se uvolnily všechny vůně a chutě koření.
 - Do hrníčku připravte plátek pomeranče pro ozdobu a zalijte moštem.
 
Extra tip: Dospělí si mohou přidat do hotového moštu trochu rumu nebo brandy.
2/ Horký Aperol Spritz
Budete potřebovat:
- 600 ml pomerančového džusu
 - 200 ml Aperolu
 - 200 ml bílého vína nebo prosecca
 - 1 celou skořice
 - 1 pomeranč
 
Postup:
- Pomeranč dobře očistěte a nakrájejte na plátky.
 - Do hrnce nalijte pomerančový džus a přidejte svitek skořice. Zahřívejte až do bodu varu.
 - Do hrnce přilijte Aperol a bílé víno nebo prosecco a zahřívejte, dokud nebude směs horká, ale nezačne se vařit.
 - Odstavte z ohně.
 - Nápoj nalijte do sklenic a ozdobte plátkem nakrájeného pomeranče.
 
3/ Mrkvová polévka se zázvorem
Budete potřebovat:
- 500 g mrkve
 - 2 šalotky
 - 1 lžíci olivového oleje
 - 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
 - 1 l zeleninového vývaru
 - šťávu z 1 pomeranče
 - ½ lžičky mletého chilli dle chuti
 - 100 g zakysané smetany
 - sůl a pepř
 
Postup:
- Mrkev očistěte, oloupejte a pokrájejte na kolečka.
 - Šalotku nasekejte najemno.
 - V hrnci rozehřejte olej, přidejte cibulku a opékejte ji 3 – 5 minut na středním plameni.
 - Do hrnce přidejte mrkev a nastrouhaný zázvor a vše restujte dalších 10 minut.
 - Nakonec přilijte zeleninový vývar a vařte asi tak půl hodiny do změknutí mrkve.
 - Polévku odstavte a rozmixujte ji spolu se zakysanou smetanou dohladka.
 - Dochuťte solí, pepřem, chilli a pomerančovou šťávou.
 
