Kapusta je zelenina, která často zůstává ve stínu svých slavnějších sestřiček jako je špenát či brokolice. Přitom je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu zdraví. Pokud hledáte způsob, jak vylepšit svůj jídelníček a podpořit své tělo přirozenou cestou, sáhněte příště v obchodě po kapustě.
Sdílej článek
Proč jíst kapustu?
Kapusta je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínu K, vlákniny a antioxidantů. Tyto složky jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému, zdravé kosti a správné trávení. Vitamín C pomáhá tělu bojovat s volnými radikály a podporuje tvorbu kolagenu, který je klíčový pro zdraví pokožky. Vitamín K je zase zásadní pro zdraví kostí a srážlivost krve. Kromě toho obsahuje kapusta také hořčík, který je důležitý pro zdraví srdce a nervového systému. Také je bohatá na vápník, draslík, železo a sodík. Kapusta je tedy ideální nejen pro ty, kteří chtějí udržet své tělo v kondici, ale také pro ty, kteří chtějí preventivně chránit své zdraví.
Jak kapustu připravit? Recepty plné chuti
Pokud vám kapusta nepřijde zrovna jako kulinářský zázrak, je to jen tím, že jste zatím nenašli ten správný recept. Kapusta může být neuvěřitelně variabilní a chutná, pokud ji správně připravíte. Zde jsou tři jednoduché recepty, které vás přesvědčí, že kapusta je víc než jen nudná příloha.
1/ Kapustová polévka s bramborem
Budete potřebovat:
- 200 g hlávkové kapusty
- 300 g brambor varného typu B
- 1 střední mrkev
- 1 velkou žlutou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce oleje
- hladkou mouku
- 750 ml zeleninového vývaru
- sušenou majoránku
- drcený kmín
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory, mrkev, cibuli a česnek očistěte a pokrájejte na malé kostičky. Kapustu omyjte a pokrájejte na proužky.
- V hrnci na rozehřátém oleji orestujte cibuli a následně přidejte česnek. Ještě chvíli restujte.
- Přimíchejte brambory, zaprašte trochou mouky a krátce restujte.
- Zeleninu zalijte vývarem, přidejte mrkev, kapustu a koření. Vařte na mírném plameni 20 minut do změknutí zeleniny.
2/ Kapustové karbanátky
Budete potřebovat:
- 1 středně velkou kapustu
- 300 g mletého masa
- 100 g anglické slaniny nebo uzeného masa
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- majoránku
- svazek petrželky
- 1 střední cibuli
- strouhanku
- 3-4 stroužky česneku
- olej na smažení
Postup:
- Kapustu očistěte, nakrájejte na několik kusů a dejte vařit do vody na 3-5 minut do změknutí.
- Sceďte, nechte okapat a vychladnout. Vychladlou kapustu ještě jemně vymačkejte a nadrobno pokrájejte.
- Cibuli a slaninu pokrájejte nadrobno a česnek utřete.
- Ke kapustě přidejte mleté maso, slaninu a vejce.
- Osolte, opepřete, přidejte majoránku, petrželku, nakrájenou cibuli a utřený česnek. Zahustěte trochou strouhanky.
- Směs důkladně promíchejte a mokrou lžící tvořte placičky.
- Placičky obalte ve strouhance a zvolna smažte v rozehřátém oleji z obou stran.
- Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.
3/ Pečená kapusta
Budete potřebovat:
- 1 středně velkou kapustu
- 125 g másla
- sůl
- pepř
- 2 – 3 stroužky česneku
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Z kapusty odstraňte horní listy a nakrájejte příčně asi na 2 cm kolečka.
- Česnek pokrájejte na tenké plátky.
- Máslo rozehřejte v rendlíku a ochuťte solí, pepřem a česnekem.
- Plech vystelte papírem na pečení a vyskládejte kolečka kapusty.
- Kapustu zalijte ochuceným máslem.
- Pečte půl hodiny a podávejte jako přílohu k masu.
Dobrou chuť!