Nádivku nemusíte mít jen na Velikonoce. Vyzkoušejte náš recept! Její příprava vám nezabere příliš času a skvěle se hodí k téměř jakémukoliv pečenému masu.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 2 vejce
- 3 starší rohlíky
- 3 plátky slaniny
- hrst mandlí pokrájených na plátky
- hrst něčeho zeleného (kopřiva, petržel, libeček… prostě co máte po ruce)
- 1 lžička muškátového oříšku
- sůl
- 1 dcl mléka
- máslo na restování pečiva a vymazání pekáče
Postup:
- Slaninu pokrájejte na kostičky a osmažte dokřupava, poté nechte vychladnout.
- Rohlíky nakrájejte na kostičky a opečte na másle dozlatova (jako krutony do polévky). Následně je v míse smíchejte s mandlemi, bylinkami a muškátovým oříškem.
- Mléko smíchejte se žloutky a pokropte jimi pečivo.
- Přidejte vychladlou slaninu, vše dobře promíchejte.
- Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte k ostatním ingrediencím v míse.
- Tuto směs rozprostřete do skleněného pekáče, který si dobře vymažte máslem. Volte menší rozměr tak, aby v něm nádivka před pečením dosahovala výšky asi 4 až 5 cm.
- Ve vyhřáté troubě pečte 45 minut dozlatova na 180 stupňů. Poté nechte chvilku odležet na lince.
- Nádivku podávejte s pečeným masem (skvěle se hodí kuře, králík, vepřové, či krůtí) a vařeným bramborem.
Dobrou chuť!