Blíží se Den dětí, svátek, který u nás má tradici a téměř všichni ho nějakým způsobem slaví. Možná vezmete děti na zmrzlinu, možná dostanou malý dárek nebo zážitek. Takovým zážitkem může být i oslava. Ať už sama o sobě, kam pozvete spoustu malých kamarádů a pobavíte se třeba i s rodiči například na zahradě nebo může být součástí větší akce. Výletu, víkendu, návštěvy zajímavého místa. Slavit můžete také formou pikniku v parku. Vymyslet se dá leccos, chybět ale v takovém případě nemůže zajímavé dětské menu. Tady je pár tipů, ze kterých můžete vybrat.
Sdílej článek
Větší jídlo, hlavní chod
Protože mlsání je všude kolem dost, zkusím nabídnout pokrmy zajímavé, ale alespoň částečně zdravé. Vybrat můžete například mini pizzy – domácí těsto není náročné nebo můžete koupit hotové, vykrájet malá kolečka a ozdobit šunkou, sýrem, zeleninou… Pizzy mohou zdobit podle chuti i děti.
Pokud víte, že mají vaše děti rády hamburgery, i ty se dají připravit v mini velikosti a zdravě. Kvalitní maso můžete nakombinovat například s červenou řepou. Malé hamburgery jsou hezčí na pohled a lépe se to dětským strávníkům drží i konzumuje.
Obdobou mohou být kuřecí řízečky, grilované špízy třeba s domácí bagetou nebo pečenými brambory, které jsou zdravější variantou hranolek.
Vděčné jsou také sendviče. Chybět by neměla zelenina. Pokud zůstane bez povšimnutí v běžném stavu, můžete zkusit vykrájet různé tvary pomocí vykrajovátek (to má u nás úspěch) nebo v podobě dipů. Nastrouhaná zelenina v bílém dochuceném jogurtu zaujmout může.
Zdravější sladkosti
Rozhodně zkuste ovocné poháry nebo veselé špízy. Při správné volbě surovin mohou být i cupcakes s různými polevami a ozdobami relativně zdravé mlsání. Jednoduché, ale úspěšné bývají palačinky, nabídnout můžete i sušenky nebo perníky, které si děti ozdobí.
Velkým šlágrem jsou domácí ledňáčky. Vše může být vyrobeno zdravě s menším množstvím cukru a z kvalitních komponentů.
Nápoje
Perlivá voda ochucená čerstvým ovocem, bylinkami příp. kvalitním sirupem udělá velkou parádu. Džusy a mošty i v kombinaci s vodou jsou také dobrá varianta.
Recepty na rychlé občerstvení
Špaldovo-lněné sušenky
Budete potřebovat:
- velkou hrst světlých lněných semínek
- 250g celozrnné špaldové jemně mleté mouky
- 100g másla
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- cca 1 lžičku soli
- 100 ml vody
Postup:
- Ze všech surovin a 100ml vody vytvořte těsto.
- Vyválejte tenký plát a ještě ho posypte semínky.
- Vykrájejte sušenky.
- Na pečicím papíru pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15-20 minut. Sušenky před konzumací nechejte vychladnout.
Borůvkový cheesecake ve skleničce
Maximální dobrota udělá velkou radost i v menší skleničce.
Budete potřebovat:
- 2 žloutky
- 100g krupicového cukru
- 250g čerstvého smetanového sýra
- 100ml šlehačky
- 200g máslových sušenek
- 50g másla
- 250g čerstvých borůvek
Postup:
- Žloutky s cukrem vyšlehejte nad horkou párou do pěny.
- Přidejte sýr a vyšlehanou šlehačku, prošlehejte. Dejte vychladnout.
- Sušenky s máslem rozmixujte, udělejte na plech hrudky a dejte péct na 180 stupňů dozlatova.
- Do skleničky vložte borůvky, krém a sušenky. Pořadí opakujte, máte-li místo.
Pokud znáte konkrétní přání dětí, můžete menu upravit podle nich a přidat další oblíbené pokrmy. Nezapomeňte také na možné alergie nebo dietní omezení, menu můžete upravit do vegetariánské či veganské podoby. A samozřejmě, trocha kreativity v prezentaci jídel přidá na zábavě pro malé hosty.