Jak říkala moje babička: „Rybíz, to je přebohatý zdroj vitamínů C.“ Měla pravdu, červený, bílý i černý rybíz ho obsahují značné množství, a navíc se dají v kuchyni mnohostranně využít, takže jsou opravdu oblíbenou plodinou. Co třeba marmeláda, sirup, nebo dokonce víno? My vám přinášíme recept na výborný rybízový koláč.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- Sáček prášku do pečiva
- 200 g cukru krupice
- 200 g másla
- 1 vejce
Na náplň:
- 2-3 vaničky polotučného tvarohu
- 4 vanilkové cukry
- 150-200 g cukru krupice
- 1 vejce
- Citronovou kůru
- Lžíci vanilkového pudinku (prášku)
- Rybíz
Postup:
- Roztopte máslo a smíchejte všechny ingredience na těsto do drobenky. Zadělávejte rukou.
- Smíchejte všechny ingredience na náplň.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřete ¾ těstové drobenky a trochu ji umačkejte.
- Na těsto rozprostřete náplň, poklaďte rybízem. Jeho množství určete podle vaší chuti. Na závěr posypejte zbylou drobenkou z těsta.
- Pečte asi 35-40 minut v elektrické troubě na 175 stupňů.
- Množství cukru případně upravte dle kyselosti rybízu.