157
Možná jste nikdy dort nepekla, ale teď je ta správná chvíle to zkusit. K narozeninám pro vaše dítě, partnera nebo rodiče, na oslavu přátelům nebo jen tak. Nepouštějte se do žádných složitostí, a jestli je pečení dortu vaše premiéra, držte se receptu. Zkuste tento jednoduchý piškotový dort, povede se a dodá vám sebedůvěru pustit se směle do vyšší úrovně.
Sdílej článek
157
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 150 g cukru krupice
- 150 g polohrubé mouky
- půl sáčku kypřícího prášku
- 2 šlehačky
- 1 mascarpone
- drobné ovoce
- hořkou čokoládu
- příp. ořechy, květy na ozdobu a podle chuti cukr moučku na oslazení krému a lžíci marmelády na korpus
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte si dortovou formu máslem a vysypte strouhankou.
- Vejce s cukrem šlehejte, dokud se nepropojí v bílou hmotu. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Těsto vlijte do formy, pečte cca 20 minut. Zda je korpus hotový, zkuste špejlí.
- Piškot nechejte vychladnout, poté otevřete formu a odstraňte obvodový prstenec. Korpus rozkrojte podélně.
- Spodní část natřete tenkou vrstvou husté ovocné marmelády podle chuti, spíše kyselejší. Není to nezbytné, ale pomůže to zabránit nasáknutí spodní části korpusu krémem.
- Nachystejte si dostatek drobného ovoce podle chuti, vyšlehejte šlehačky. Do nich následně jemně zašlehejte mascarpone, příp. ještě oslaďte moučkovým cukrem.
- Část krému naneste v dostatečném množství na spodní polovinu piškotu, na něj naskládejte dokola část ovoce. Bude to vypadat hezky na řezu a ovoce pomůže podržet horní půlku piškotu.
- Přiklopte druhou polovinou korpusu, naneste krém po celé ploše.
- Postrouhejte čokoládou, příp. posypte drcenými ořechy a ozdobte ovocem.
- Nechejte několik hodin ztuhnout v lednici.
_tip_