Dětská rádia na Pigy.cz

Dýňová magie. Vyzkoušejte tři neodolatelné recepty

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Máte chuť na dýni, ale už vás nebaví stále dokola zavařovat kompoty nebo dělat polévky? Přinášíme vám další inspiraci.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leží vám v kuchyni různé druhy dýní a nevíte, co s nimi? Dobrou zprávou je, že dýni nemusíte jíst hned. Jednak sama o sobě chvíli vydrží (pozor, pokud máte doma teplo, pak se i ona může začít kazit – vyzkoušeno), jednak ji nebo produkty z ní bez problémů uskladníte i v mrazáku.

1/ Znáte dýňové pyré?

Skvělým řešením je vyrobit si dýňové pyré, které snadno použijete do dalších receptů. Jak na něj?

  1. Dýni oloupejte (hokkaidó nemusíte, ale dobře ji omyjte), rozkrojte a vydlabejte semínka.
  2. Dužinu nakrájejte na kostičky velké cca 2 × 2 cm.
  3. Povařte je ve vodě do změknutí, na konci vaření trochu vody slijte a dýni rozmixujte.
  4. Pyré by mělo mít konzistenci zhruba jogurtu, takže pozor, aby vám nevznikla ani příliš tuhá kejda, ani obarvená voda.
  5. Hotové pyré můžete buď dát do sáčku do mrazáku a nechat si jej na později, nebo jej využít do různých sladkých i slaných receptů (muffiny, bábovky, polévky, dá se také podávat místo bramborové kaše nebo smíchané s bramborovou kaší).

2/ Horký podzimní tip: Dýňové latté

Budete potřebovat:

  • 150 ml plnotučného mléka (může být i mandlové nebo jiné alternativa)
  • 1 lžíce dýňového pyré
  • troška mleté skořice
  • troška perníkového koření
  • shot espressa
  • hnědý cukr nebo sirup (javorový, agávový) na oslazení

Postup:

  1. Mléko zahřejte a vyšlehejte spolu s dýňovým pyré, kořením a cukrem nebo sirupem.
  2. Do hrnečku nejprve nalijte shot espressa a na něj přilijte směs mléka, cukru a koření.

3/ Stará dobrá dýňová buchta

K dýňovému latté návštěvy i domácí určitě ocení i skvělou dýňovou buchtu!

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • hrnek cukru krupice
  • půl hrnku oleje
  • 400-500 g dýňového pyré
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • čokoláda na vaření (nemusí být)

Postup:

  1. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, dýňové pyré a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  2. Pokud máte chuť, vmíchejte i čokoládu nakrájenou na menší kousky.
  3. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor