Podzimu vévodí dýně. A to platí i o kuchyni. Díky její neutrální chuti z ní vykouzlíte nespočet pokrmů. Není proto divu, že už v 17. a 18. století lidé v Americe koumali, jak z pojídání dýní udělat lahůdku. Tehdy si libovali třeba na dýni pečené s máslem nebo medem, dužinu kuchařinky přidávaly i do chlebového těsta pro zvýšení objemu. V kurzu byly také dýňové marmelády či dýňový koláč. A co si z této královny podzimu připravíte vy? Zkuste například pizzu.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 1 malou máslovou dýni
- 1 brokolici
- 1 balíček listového těsta
- 2 jarní cibulky
- 100 g nivy
- sůl, černý pepř, tymián
- 2 lžíce oleje
- alobal
Postup:
- Dýni nakrájejte na měsíčky a zbavte ji semínek. Poté dokrájejte na plátky a vložte do pekáče vyloženého pečicím papírem.
- Zakapejte olejem a přikryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 minut.
- Mezitím rozeberte na růžičky brokolici a krátce povařte v osolené vodě. Vyjměte a nechte okapat.
- Jarní cibulky posekejte najemno, nivu nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem rozválejte listové těsto, poklaďte pečenou dýní, brokolicí, posekanou jarní cibulkou, posypte nastrouhaným sýrem. Osolte, opepřete a posypte tymiánem. Ve vyhřáté troubě pečte asi 20–30 minut. Po vyjmutí z trouby ihned podávejte.