Dětská rádia na Pigy.cz

Dýňové sušenky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Recept je vhodný i pro menší děti – cca od 10 měsíců.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Když jsem hledala nějaký recept na sušenky „pro první zoubky“, které bych mohla dát i svému desetiměsíčnímu synovi, tak jsem objevila na internetu několikrát tento recept. Protože v něm byl ale původně cukr, tak jsem ho zkusila udělat s obměnou a zařadila místo cukru agávový sirup. Tady se můžete podívat na výsledek.

Suroviny (na cca 40 sušenek):

  • 200 g dýně (my dělali z máslové, ale je možná i hokaido)
  • 90 g másla
  • 60 g třtinového cukru (nebo poměrové množství sirupu, např. agávový)
  • 220 g hladké špaldové mouky

Postup:

  • Dýni omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Poté uvařte do měkka a nechte vychladnout.
  • Mezitím si rozpusťte máslo, ať je hezky tekuté.
  • Rozpuštěné máslo s uvařenou dýni společně rozmixujte na hladké pyré. Já poprvé zkoušela tyčovým mixérem, ale při druhém pokusu jsem zkusila smoothie maker. A za mě rozhodně lepší výsledek.
  • K pyré přidejte cukr (nebo agáve či jiný sirup) a důkladně promíchejte. Pokud bude těsto mazlavé a lepivé, přidávejte mouku. Lepivější těsto jsem měla u sirupové varianty a musela jsem přidat snad o třetinu více mouky.
  • Poté těsto důkladně prohněteme a dáme alespoň na hodinku odležet do lednice.
  • Když je těsto dostatečně uleželé, tak vyndáme z lednice na vál, kde vyválíme plát o tloušťce cca 5 cm. Vykrajujeme tvary, do kterých můžeme i otiskovat razítka na sušenky. Já využila kulaté vykrajovátko na vánoční cukroví, do kterého jsem pak otiskla klasický sušenkový reliéf. Tuto činnost lze navíc i provozovat s většími dětmi, které to moc baví (tedy alespoň to maminky v mém okolí tvrdí😊).
  • Poté dáme na plech s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě (na 170–180°C) přibližně 15–20 minut. Čas je asi podobný jako u cukroví, pečeme, dokud nejsou sušenky zlatavé.

Přeji dobrou chuť a snad budou dětem i ostatním členům rodiny chutnat.

_tip_

Fotogalerie

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor