991
Recept je vhodný i pro menší děti – cca od 10 měsíců.
Sdílej článek
991
Když jsem hledala nějaký recept na sušenky „pro první zoubky“, které bych mohla dát i svému desetiměsíčnímu synovi, tak jsem objevila na internetu několikrát tento recept. Protože v něm byl ale původně cukr, tak jsem ho zkusila udělat s obměnou a zařadila místo cukru agávový sirup. Tady se můžete podívat na výsledek.
Suroviny (na cca 40 sušenek):
- 200 g dýně (my dělali z máslové, ale je možná i hokaido)
- 90 g másla
- 60 g třtinového cukru (nebo poměrové množství sirupu, např. agávový)
- 220 g hladké špaldové mouky
Postup:
- Dýni omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Poté uvařte do měkka a nechte vychladnout.
- Mezitím si rozpusťte máslo, ať je hezky tekuté.
- Rozpuštěné máslo s uvařenou dýni společně rozmixujte na hladké pyré. Já poprvé zkoušela tyčovým mixérem, ale při druhém pokusu jsem zkusila smoothie maker. A za mě rozhodně lepší výsledek.
- K pyré přidejte cukr (nebo agáve či jiný sirup) a důkladně promíchejte. Pokud bude těsto mazlavé a lepivé, přidávejte mouku. Lepivější těsto jsem měla u sirupové varianty a musela jsem přidat snad o třetinu více mouky.
- Poté těsto důkladně prohněteme a dáme alespoň na hodinku odležet do lednice.
- Když je těsto dostatečně uleželé, tak vyndáme z lednice na vál, kde vyválíme plát o tloušťce cca 5 cm. Vykrajujeme tvary, do kterých můžeme i otiskovat razítka na sušenky. Já využila kulaté vykrajovátko na vánoční cukroví, do kterého jsem pak otiskla klasický sušenkový reliéf. Tuto činnost lze navíc i provozovat s většími dětmi, které to moc baví (tedy alespoň to maminky v mém okolí tvrdí?).
- Poté dáme na plech s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě (na 170–180°C) přibližně 15–20 minut. Čas je asi podobný jako u cukroví, pečeme, dokud nejsou sušenky zlatavé.
Přeji dobrou chuť a snad budou dětem i ostatním členům rodiny chutnat.
_tip_