Dětská rádia na Pigy.cz

Jak na bezpečné a chutné grilování

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

K létu se pojí řada asociací. Dovolená, koupání, hudební festivaly nebo grilování. Ovšem bez zahradní party s přáteli, dobrým pitím a jídlem za teplých letních večerů na zahradě nebo terase by snad ani léto nebylo létem. Je téměř povinnost alespoň jednu takovou akci za sezónu absolvovat. Na co si dát pozor a co na gril vlastně položit, aby to nebylo příliš fádní? Tady je pár tipů.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zásady bezpečného grilování

Grilování na terase/balkoně

Jestli nemáte jiný prostor pro tyto letní radovánky, terasa, ale i balkon mohou posloužit docela dobře. Důležité je mít pohodové sousedy a dodržovat noční klid, abyste si nepokazili vztahy nebo neřešili návštěvu policie. Nezbytný je výběr grilu vhodného pro takový prostor. Na terase a balkoně je ideální gril elektrický, ovšem takový, který je určen pro venkovní použití. Asi nebudete v omezeném prostoru instalovat velké zahradní grily, ale pokud byste se rozhodli pro malý gril na uhlí, mějte na paměti, že poletující jiskry mohou zapálit hořlavé látky nejen u vás doma, ale i v poměrně velké vzdálenosti. Také kouř může být obtěžující pro sousedy, kteří kvůli vašemu večírku nechtějí zavírat okna.

Zahrada je vhodnější

Stejná pravidla je třeba dodržovat i na zahradě, ale tam je větší pravděpodobnost, že nikoho obtěžovat nebudete, maximálně hlučným zpěvem v pozdních hodinách. Zde je ideální gril jak na uhlí, tak na plyn, ale i na zahradě můžete klidně využít venkovní elektrický gril. Nemá to takové kouzlo, ale je to pohodlné a při dodržení pravidel doporučených výrobcem i bezpečné. Malé grily jsou vhodné na uhlí nebo brikety, do těch opravdu malých cestovních použijte uhlí, brikety se nemusejí rozhořet (potřebují víc místa a vzduchu). Samozřejmostí je neopouštět hořící nebo zapnutý a rozpálený gril.

Když zahradu nemáte

Ne každý má takové štěstí, že bydlí v domě se zahradou nebo může na víkend vyjet na zahradu mimo domov. Vyrazit ale můžete s piknikovým košem a pytlem uhlí na místa určená ke grilování (někdy je gril součástí, jindy musíte mít vlastní). Řada měst nabízí takové plochy, například v Praze a Ostravě jsou to místa v parcích, v Brně na přehradě a v dalších městech jistě již také. Stačí se chovat zodpovědně, plochu uvést do původního stavu a piknik si řádně užít.

Grilování bez zdravotního rizika

Gril musí být vždy čistý. Před tím, než na něj začnete pokládat jídlo, nechejte ho pořádně rozpálit. Maso by mělo být čerstvé a pořádně propečené (zvláště kuřecí s kostí), máte-li radši maso propečené málo, pečlivě si hlídejte jeho původ. Stejně tak u ryb, ty vybírejte jen čerstvé. Grilované maso by mělo být málo tučné, kapající tuk do ohně způsobuje vznik karcinogenních látek.

Tipy na gril

Kus masa umí položit na gril každý. Ti odvážnější si pohrají s marinádou, ale co se odvázat ještě více a zkusit i další varianty? Zdravější, chutnější, zábavnější.

Zeleninový mix s dipem

Tenké plátky cukety, lilku, červené řepy, brambor, mladé fazolky, žampiony na kousky ogrilujte do křupava, směs ihned podávejte s dipem z bílého jogurtu a lučiny, soli, pepře, případně česneku (můžete přidat také sladkou červenou mletou papriku, jemně nasekané bylinky dle chuti).

Teplé ovoce

Grilovaný ananas je klasika samotný nebo jako příloha, můžete ho ale dochutit skořicí a cukrem a teplý podávat se zmrzlinou. Žlutý grilovaný meloun můžete zkombinovat s fetou nebo mozzarellou, rajčaty, mátou nebo bazalkou. Podávejte jako salát dohromady s rukolou nebo polníčkem.

Krevety se salátem z bulguru

Čerstvé vyloupané krevety zbavené střívka dobře ogrilujte a dochuťte jimi bulgurový salát. Bulgur uvařte podle návodu, přidejte opražená dýňová a slunečnicová semínka, nakrájená sušená rajčata, nasekaný čerstvý koriandr a nadrobno nakrájený slaný sýr. Dochuťte dle chuti např. solí, pepřem, sójovou omáčkou.

Sýrové balíčky

Do alobalu zabalte nakrájenou čerstvou zeleninu podle chuti, přidejte i kousky brambor, případně slaninu nebo trochu oleje. Osolte a opepřete. Podle chuti zvolte sýr. Balkánský nechejte cca půl hodiny ve studené vodě, aby se zmírnila slanost, můžete přidat kozí sýr, hermelín. Vegetariánskou porci doplní marinované tofu. Grilujte krátce, podávejte ihned.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor