Málokteré jídlo je tak spjaté se Slovenskem jako halušky. Jak máte tyto kousky vařeného bramborového těsta nejraději vy? Zalité brynzou s kousky křupavé slaniny, nebo zamíchané s kysaným zelím a poctivým voňavým uzeným masem? Pokud se vám už sbíhají sliny, tak se do nich pusťte, není to nic složitého.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- sůl
Postup:
- Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme.
- Přidáme polohrubou mouku, vajíčko a trochu soli a vypracujeme řidší těsto, které pasírujeme přes sítko na halušky do vroucí osolené vody.
- Poté co halušky vyplavou, vaříme je už jen cca 3 minuty a poté přes sítko procedíme.
- Ještě teplé halušky můžeme smíchat s brynzou nebo zelím a servírovat.
- Stejně dobře ale budou chutnat třeba i se špenátem, tvarohem nebo hřiby.
Tip: Nemáte-li sítko na halušky, můžete těsto odkrajovat malou lžičkou.
_tip_