453
Určitě je znáte – dánské sušenky. Prodávají se také ve velkých plechovkách, do kterých si nejen babičky ukládají své poklady. Takové sušenky jsou nejen výtečné, ale i snadné na přípravu a zvládnete je upéct i s dětmi po ruce.
Sdílej článek
453
Historie dánských sušenek
Sušenky, které si dnes můžete upéct za pár minut doma s dětmi, se objevily již v roce 1100. Trvalo ale dlouhých 700 let, než je začali péct téměř všichni Dánové, protože až v té době začala být téměř v každé domácnosti dostupná kamna.
Dánské sušenky se dělají dodnes, a to především ke snídani, ke svačinám jak do školy, tak do práce nebo jen k odpolední kávě či čaji.
Co budete potřebovat:
- hrnek (250 ml) másla pokojové teploty
- špetku soli
- hrnek moučkového cukru
- balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- 2 a ½ hrnku mouky
Postup:
- Však už to znáte, milé maminky a děti: připravit úbory – čepice, zástěry, vařečky do ručky, ať se do toho můžete pořádně pustit.
- Teď si nachystejte dvě velké mísy, do jedné nasypejte všechny sypké suroviny, do druhé vlijte všechny tekuté. A míchejte a míchejte, dokud nebude všechno pěkně propojené.
- Potom všechno smíchejte dohromady a opět pořádně promíchejte.
- Plech vyložte pečicím papír. Nyní máte dvě možnosti – pokud máte zdobicí sáček, můžete ho použít a tvořit různé tvary, například kolečka. Takový sáček lze nahradit třeba obyčejným, pevnějším sáčkem, kterému ustřihnete špičku a pak tvarujete.
- Také to můžete udělat jako my – ruce si navlhčete vodou a z těsta tvarujte kuličky, které na pečicím papíře zmáčknete do placky.
- Dejte do trouby a pečte na 180 stupňů po dobu zhruba 15 minut. To, že je hotovo, poznáte jednoduše – sušenky budou nazlátlé, a když do nich píchnete párátkem, těsto se nebude lepit.
- A potom nastupuje kreativita vašich dětí – zdobte! Buď můžete sušenky nechat jen tak, jak jsou, nebo je ozdobit podle fantazie. My zvolili klasiku – rozpuštěnou čokoládu a čokoládové zdobení.
Dobrou chuť!