Maminky, zbyla vám letošní úroda zeleniny ze zahrádky? Zmrazte ji. Nejenže si tak při správném postupu zachová své výživové hodnoty, vitamíny, chuť i vzhled, navíc se při velmi nízkých teplotách v zelenině nemůžou množit mikroorganismy a poškozovat ji. A uvidíte, jak se vám v zimě zásoby budou hodit!
Sdílej článek
Zmrazování je bezpečný, ale i pohodlný způsob uchovávání potravin. Hlavně takových, které se rychle kazí. Ne každá zelenina je však k tomu vhodná.
Saláty či zelí nemrazit
Ke zmrazení se například nehodí listové saláty nebo čínské zelí. Pozor také na ty druhy, které mají vysoký obsah vody – například cukety nebo rajčata. Při rozmrazení ztratí svou pevnost.
Všechnu ostatní zeleninu už ale můžete ládovat do mrazničky, kolik se jí tam vejde. Ale pozor! I při tomto způsobu konzervování potravin je nutné dodržovat pár zásad. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces kvašení, většina mikroorganizmů přesto zůstane naživu.
Jaký je tedy správný postup?
- Veškerou zeleninu dobře omyjte, zbavte jadérek nebo slupek.
- Dalším bodem – nejdůležitějším při zmrazování – je blanšírování. Zbavíte tak potraviny bakterií a prodloužíte jejich trvanlivost.
- Osušenou a vychladlou zeleninu ihned šetrně nakrájejte. Čím déle zůstane zelenina na vzduchu, tím více ztrácí vitamínů.
- Nakrájenou ji pak naporcujte do igelitových pytlíků, důkladně uzavřete, označte štítkem s datem (abyste měla přehled o době spotřeby) a uložte do mrazničky.
Co je blanšírování?
Technika, při které se zelenina nejprve prudce ohřeje a pak zase rychle zchladí. Zelenina a ovoce jsou pak snadněji zpracovatelné a lépe se dají oloupat.
Jak na to?
V hrnci přiveďte vodu k varu, očištěnou zeleninu vložte do cedníku a na chvilku ponořte do vroucí vody. Vytáhněte a rychle propláchněte vodou studenou.
Jak dlouho blanšírovat a maximální doba uskladnění
- Brokolice, blanšírovat 2 minuty, zpracovat do 6 měsíců
- Celer, blanšírovat 4 minuty, zpracovat do 9 měsíců
- Fazolky, blanšírovat 2 minuty, zpracovat do 12 měsíců
- Hrášek, blanšírovat 1 minutu, zpracovat do 12 měsíců
- Kedluben, blanšírovat 4 minuty, zpracovat do 9 měsíců
- Květák, blanšírovat 3 minuty, zpracovat do 9 měsíců
- Mrkev, blanšírovat 4 minuty, zpracovat do 6 měsíců
- Paprika, blanšírovat 1 minutu, zpracovat do 6 měsíců
- Pórek, blanšírovat 1 minutu, zpracovat do 9 měsíců
- Růžičková kapusta, blanšírovat 3 minuty, zpracovat do 6 měsíců
Několik rad navíc
Zelené fazolky nejprve zbavte postranních vláken a nakrájejte na kousky. Jestliže je chcete po rozmražení dál tepelně upravovat, blanšírujte je tak 2 minuty. Když je však chcete použít do salátů, uvařte doměkka.
Kedluben se hodí do mrazáku jen mladá a jemná.
Květák před zmrazením rozdělte na růžičky a při blanšírování přidejte do vroucí vody trochu kyseliny citronové. To proto, aby vám květák nezešedl a zachoval si svou původní bílou barvu.
Růžičková kapusta se kvůli lepší chuti sklízí až po prvních mrazících. Blanšírují se odřezané růžičky.
_tip_