Dětská rádia na Pigy.cz

Jak správně zamrazit ovoce a zeleninu?

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maminky, zbyla vám letošní úroda zeleniny ze zahrádky? Zmrazte ji. Nejenže si tak při správném postupu zachová své výživové hodnoty, vitamíny, chuť i vzhled, navíc se při velmi nízkých teplotách v zelenině nemůžou množit mikroorganismy a poškozovat ji. A uvidíte, jak se vám v zimě zásoby budou hodit!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zmrazování je bezpečný, ale i pohodlný způsob uchovávání potravin. Hlavně takových, které se rychle kazí. Ne každá zelenina je však k tomu vhodná.

Saláty či zelí nemrazit

Ke zmrazení se například nehodí listové saláty nebo čínské zelí. Pozor také na ty druhy, které mají vysoký obsah vody – například cukety nebo rajčata. Při rozmrazení ztratí svou pevnost.

Všechnu ostatní zeleninu už ale můžete ládovat do mrazničky, kolik se jí tam vejde. Ale pozor! I při tomto způsobu konzervování potravin je nutné dodržovat pár zásad. I když zmrazením zabráníme růstu mikroorganizmů a zpomalíme proces kvašení, většina mikroorganizmů přesto zůstane naživu.

Jaký je tedy správný postup?

  • Veškerou zeleninu dobře omyjte, zbavte jadérek nebo slupek.
  • Dalším bodem – nejdůležitějším při zmrazování – je blanšírování. Zbavíte tak potraviny bakterií a prodloužíte jejich trvanlivost.
  • Osušenou a vychladlou zeleninu ihned šetrně nakrájejte. Čím déle zůstane zelenina na vzduchu, tím více ztrácí vitamínů.
  • Nakrájenou ji pak naporcujte do igelitových pytlíků, důkladně uzavřete, označte štítkem s datem (abyste měla přehled o době spotřeby) a uložte do mrazničky.

Co je blanšírování?

Technika, při které se zelenina nejprve prudce ohřeje a pak zase rychle zchladí. Zelenina a ovoce jsou pak snadněji zpracovatelné a lépe se dají oloupat.

Jak na to?

V hrnci přiveďte vodu k varu, očištěnou zeleninu vložte do cedníku a na chvilku ponořte do vroucí vody. Vytáhněte a rychle propláchněte vodou studenou.

Jak dlouho blanšírovat a maximální doba uskladnění

  • Brokolice, blanšírovat 2 minuty, zpracovat do 6 měsíců
  • Celer, blanšírovat 4 minuty, zpracovat do 9 měsíců
  • Fazolky, blanšírovat 2 minuty, zpracovat do 12 měsíců
  • Hrášek, blanšírovat 1 minutu, zpracovat do 12 měsíců
  • Kedluben, blanšírovat 4 minuty, zpracovat do 9 měsíců
  • Květák, blanšírovat 3 minuty, zpracovat do 9 měsíců
  • Mrkev, blanšírovat 4 minuty, zpracovat do 6 měsíců
  • Paprika, blanšírovat 1 minutu, zpracovat do 6 měsíců
  • Pórek, blanšírovat 1 minutu, zpracovat do 9 měsíců
  • Růžičková kapusta, blanšírovat 3 minuty, zpracovat do 6 měsíců

Několik rad navíc

Zelené fazolky nejprve zbavte postranních vláken a nakrájejte na kousky. Jestliže je chcete po rozmražení dál tepelně upravovat, blanšírujte je tak 2 minuty. Když je však chcete použít do salátů, uvařte doměkka.

Kedluben se hodí do mrazáku jen mladá a jemná.

Květák před zmrazením rozdělte na růžičky a při blanšírování přidejte do vroucí vody trochu kyseliny citronové. To proto, aby vám květák nezešedl a zachoval si svou původní bílou barvu.

Růžičková kapusta se kvůli lepší chuti sklízí až po prvních mrazících. Blanšírují se odřezané růžičky.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor