Dětská rádia na Pigy.cz

Jak zpracovat maliny a ostružiny? Nabízíme tři netradiční a chutné recepty, které musíte vyzkoušet

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Maliny a ostružiny, tyto drobné bobule jsou plné vitamínů, antioxidantů a nezaměnitelné chuti. Pokud hledáte inspiraci, jak je zpracovat, jste na správném místě. Připravili jsme pro vás tři netradiční recepty, které vás nadchnou.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ať už jste si přinesli maliny a ostružiny z obchodu nebo jste si je nasbírali na zahradě, řešíte, jak je uskladnit a zpracovat, abyste z nich měli co největší užitek.

  • Krátkou dobu vám čerstvé vydrží v lednici rozložené v jedné vrstvě v keramické míse nebo papírovém tácku za předpokladu, že je před uložením do lednice nenamočíte.
  • Pokud víte, že je během pár dní všechny nesníte, můžete je zamrazit, zavařit nebo usušit.
  • Asi nejlepším způsobem uchování bobulí je zamražení. Mražením si totiž dokážou uchovat až 90 % všech vitamínů. Po rozmražení je můžete přidat třeba do smoothie, limonádynebo do koláče.
  • Dalším způsobem je zavaření do marmelády nebo kompotu. Marmelády a kompoty skladujte v chladném a temném prostoru, kde vám vydrží minimálně rok.
  • Vyzkoušet můžete i sušení, díky kterému si ovoce udrží vitamíny a vlákninu. Sušení v sušičce potravin probíhá zhruba při 50 stupních, díky čemuž si ovoce zachová maximum výživových hodnot. Skladujte na temném místě ve skleněné dóze.

Recepty na malinové a ostružinové pochoutky

Kromě toho, že jsou maliny a ostružiny chutné, mají také mnoho zdravotních benefitů. Jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, které podporují imunitní systém, trávení a celkovou vitalitu. Jejich konzumace může také přispět k prevenci různých onemocnění a zlepšit stav pokožky. Takže pokud máte doma košík plný čerstvých malin nebo ostružin, nebojte se experimentovat a vyzkoušejte některý z našich netradičních receptů. Uvidíte, že si je zamilujete!

1/ Malinovo-ostružinová limonáda s tymiánem

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek malin
  • 1 hrnek ostružin
  • citronovou šťávu z jednoho citronu
  • 3 lžíce třtinového cukru, příp. medu
  • voda
  • led
  • tymián

Postup:

  1. Do středního hrnce nalijte půl litru vody, přidejte cukr a tymián, přiveďte k varu a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
  2. Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
  3. Mezitím rozmixujte maliny a ostružiny a přeceďte přes sítko.
  4. Vše společně promíchejte, přidejte citron, led a podávejte. Podle chuti můžete přidat více vody.

2/ Malinový nebo ostružinový chia pudink

Budete potřebovat:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 250 g malin nebo ostružin + na ozdobu
  • 5 lžic chia semínek
  • med nebo javorový sirup podle chuti
  • mátu na ozdobu

Postup:

  1. Maliny rozmixujte s kokosovým mlékem dohladka nebo téměř dohladka.
  2. Podle chuti oslaďte medem a vmíchejte semínka chia.
  3. Rozdělte do mističek nebo skleniček a dejte minimálně na 2 hodiny vychladit do lednice.
  4. Ozdobte zbylým ovocem a lístky máty.

3/ Malinovo-ostružinový koláč se žloutkovým krémem

Budete potřebovat:

  • 150 g hladké mouky
  • 90 g másla
  • 1 balení karamelových sušenek
  • plátky mandlí
  • špetku soli

Na náplň:

  • 4 žloutky
  • 150 g cukru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 40 g hladké mouky
  • 100 g malin
  • 100 g ostružin

Postup:

  1. Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a zpracujte do drobenky.
  2. Přidejte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte.
  3. Z těsta na válu vypracujte kouli, podsypte moukou a vyválejte do kulaté placky silné asi tak 2–3 mm.
  4. Těsto přesuňte do vymazané a vysypané koláčové formy a urovnejte.
  5. Místo vymazání můžete použít pečící papír. Odřízněte a zarovnejte přečnívající okraje.
  6. Dno propíchejte vidličkou a zakryté pečicím papírem pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
  7. Než se těsto upeče, připravte si náplň.
  8. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, zašlehejte zakysanou smetanu a mouku.
  9. Na upečený korpus nasypte bobule a zalijte připraveným krémem.
  10. Pečte asi tak 25 minut dozlatova. Koláč nechte vychladnout.
  11. Posypejte drcenými karamelovými sušenkami a ozdobte ovocem.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor