Maliny a ostružiny, tyto drobné bobule jsou plné vitamínů, antioxidantů a nezaměnitelné chuti. Pokud hledáte inspiraci, jak je zpracovat, jste na správném místě. Připravili jsme pro vás tři netradiční recepty, které vás nadchnou.
Sdílej článek
Ať už jste si přinesli maliny a ostružiny z obchodu nebo jste si je nasbírali na zahradě, řešíte, jak je uskladnit a zpracovat, abyste z nich měli co největší užitek.
- Krátkou dobu vám čerstvé vydrží v lednici rozložené v jedné vrstvě v keramické míse nebo papírovém tácku za předpokladu, že je před uložením do lednice nenamočíte.
- Pokud víte, že je během pár dní všechny nesníte, můžete je zamrazit, zavařit nebo usušit.
- Asi nejlepším způsobem uchování bobulí je zamražení. Mražením si totiž dokážou uchovat až 90 % všech vitamínů. Po rozmražení je můžete přidat třeba do smoothie, limonádynebo do koláče.
- Dalším způsobem je zavaření do marmelády nebo kompotu. Marmelády a kompoty skladujte v chladném a temném prostoru, kde vám vydrží minimálně rok.
- Vyzkoušet můžete i sušení, díky kterému si ovoce udrží vitamíny a vlákninu. Sušení v sušičce potravin probíhá zhruba při 50 stupních, díky čemuž si ovoce zachová maximum výživových hodnot. Skladujte na temném místě ve skleněné dóze.
Recepty na malinové a ostružinové pochoutky
Kromě toho, že jsou maliny a ostružiny chutné, mají také mnoho zdravotních benefitů. Jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, které podporují imunitní systém, trávení a celkovou vitalitu. Jejich konzumace může také přispět k prevenci různých onemocnění a zlepšit stav pokožky. Takže pokud máte doma košík plný čerstvých malin nebo ostružin, nebojte se experimentovat a vyzkoušejte některý z našich netradičních receptů. Uvidíte, že si je zamilujete!
1/ Malinovo-ostružinová limonáda s tymiánem
Budete potřebovat:
- 1 hrnek malin
- 1 hrnek ostružin
- citronovou šťávu z jednoho citronu
- 3 lžíce třtinového cukru, příp. medu
- voda
- led
- tymián
Postup:
- Do středního hrnce nalijte půl litru vody, přidejte cukr a tymián, přiveďte k varu a míchejte dokud se cukr nerozpustí.
- Odstavte z plotny a nechte vychladnout.
- Mezitím rozmixujte maliny a ostružiny a přeceďte přes sítko.
- Vše společně promíchejte, přidejte citron, led a podávejte. Podle chuti můžete přidat více vody.
2/ Malinový nebo ostružinový chia pudink
Budete potřebovat:
- 400 ml kokosového mléka
- 250 g malin nebo ostružin + na ozdobu
- 5 lžic chia semínek
- med nebo javorový sirup podle chuti
- mátu na ozdobu
Postup:
- Maliny rozmixujte s kokosovým mlékem dohladka nebo téměř dohladka.
- Podle chuti oslaďte medem a vmíchejte semínka chia.
- Rozdělte do mističek nebo skleniček a dejte minimálně na 2 hodiny vychladit do lednice.
- Ozdobte zbylým ovocem a lístky máty.
3/ Malinovo-ostružinový koláč se žloutkovým krémem
Budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
- 1 balení karamelových sušenek
- plátky mandlí
- špetku soli
Na náplň:
- 4 žloutky
- 150 g cukru
- 200 ml zakysané smetany
- 40 g hladké mouky
- 100 g malin
- 100 g ostružin
Postup:
- Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a zpracujte do drobenky.
- Přidejte 2 lžíce studené vody a opět krátce promixujte.
- Z těsta na válu vypracujte kouli, podsypte moukou a vyválejte do kulaté placky silné asi tak 2–3 mm.
- Těsto přesuňte do vymazané a vysypané koláčové formy a urovnejte.
- Místo vymazání můžete použít pečící papír. Odřízněte a zarovnejte přečnívající okraje.
- Dno propíchejte vidličkou a zakryté pečicím papírem pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
- Než se těsto upeče, připravte si náplň.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, zašlehejte zakysanou smetanu a mouku.
- Na upečený korpus nasypte bobule a zalijte připraveným krémem.
- Pečte asi tak 25 minut dozlatova. Koláč nechte vychladnout.
- Posypejte drcenými karamelovými sušenkami a ozdobte ovocem.
Dobrou chuť!