Dětská rádia na Pigy.cz

Jemný jablečný štrůdl

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

V prvním zimním receptu vás naučíme, jak udělat jemný jablečný štrůdl, který se vám rozplyne na jazyku. Jeho tajemstvím je smetanové překvapení, které je součástí náplně.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g Jihočeského másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 2 lžíce octa
  • špetka soli

Na náplň:

  • 6 kyselejších jablek
  • 3 hrsti strouhanky

Postup:

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemné plátky. Ty zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, vanilkovým a krystalovým cukrem. Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.

Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme z něj tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou. Navrch strouhanky klademe jablečno-ořechovou směs (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), tu posypeme skořicí a natřeme Lipánkem. Těsto zavineme, kraje utěsníme a přeneseme na plech vymazaný máslem. Obě nohavice potřeme zbylým rozpuštěným máslem a mlékem a posypeme plátkovými mandlemi. Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout, až poté ho krájíme a podáváme.

Dobrou chuť!

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor