V prvním zimním receptu vás naučíme, jak udělat jemný jablečný štrůdl, který se vám rozplyne na jazyku. Jeho tajemstvím je smetanové překvapení, které je součástí náplně.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 50 g Jihočeského másla
- 2 vejce
- 3 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce octa
- špetka soli
Na náplň:
- 6 kyselejších jablek
- 3 hrsti strouhanky
- 100 g Jihočeského másla
- hrst rozinek
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- krupicový cukr dle chuti
- balení vanilkového cukru
- lžička skořice
- 130g Lipánka Maxi Smetanového
- 1 citrón
- 50 ml Jihočeského lahodného plnotučného mléka na potírání
- hrst mandlí na posypání
Postup:
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na jemné plátky. Ty zakapeme šťávou z citronu, smícháme s najemno nasekanými ořechy, spařenými a okapanými rozinkami, vanilkovým a krystalovým cukrem. Strouhanku opražíme dozlatova na 80 g másla a necháme vychladnout.
Na vále do proseté a špetkou soli ochucené mouky zapracujeme vajíčka, změklé máslo, vodu a ocet. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které má kompaktní konzistenci, rozdělíme jej napůl a vyválíme z něj tenký plát, který posypeme opraženou strouhankou. Navrch strouhanky klademe jablečno-ořechovou směs (jablka rozprostřeme na dvě třetiny těsta do středu), tu posypeme skořicí a natřeme Lipánkem. Těsto zavineme, kraje utěsníme a přeneseme na plech vymazaný máslem. Obě nohavice potřeme zbylým rozpuštěným máslem a mlékem a posypeme plátkovými mandlemi. Pečeme cca 40 minut při 160-170 °C dozlatova. Závin necháme vychladnout, až poté ho krájíme a podáváme.
Dobrou chuť!
_tip_