Trochu opomíjená kedlubna má rozličné využití v kuchyni. Vyzkoušejte náš recept na kedlubnovou omáčku.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 2 kedlubny včetně menších lístků (větší lístky nepoužívejte)
- 20 g slaniny
- lžíci másla
- 2 lžíce mouky
- 400 ml hustší smetany na vaření
- sůl
- cukr krupici
- čerstvě mletý pepř
- trošku vinného nebo jablečného octa
Postup:
- Z kedluben odkrojte lístky. Kedlubny pečlivě oloupejte a na struhadle nastrouhejte nahrubo. Lístky nakrájejte na tenké nudličky. Slaninu nakrájejte na malé kostičky.
- V hrnci osmažte slaninu, přidejte k ní máslo na rozpuštění a potom nasypejte nastrouhané kedlubny. Chvíli míchejte a přidejte i mouku.
- Po důkladném promíchání a zasmažení mouky přilijte do hrnce asi litr vroucí vody a vše pořádně zamíchejte. Pak vsypte také nakrájené lístky.
- Vše vařte asi 15 minut.
- Nakonec přimíchejte smetanu – pomalu, aby se nezdrcla. Omáčku přiveďte znovu k varu a po dalších asi 10 minutách ji dochuťte solí, pepřem, špetkou cukru a octem podle chuti.