Houbaři už byli určitě nedočkaví, kdy konečně ze země začnou vykukovat kloboučky hřibů, a jakmile k tomu došlo, ihned začali brázdit lesy. Houbařská sezóna je zkrátka zahájena a nadité košíky již bezesporu plní kuchyňské stoly. Každý houbař má svoje oblíbené recepty, jak úrodu z lesa zpracovat – někdo je nejraději nakládá, jiný suší nebo mrazí. A těm, kteří rádi zkouší něco nového, přinášíme recept na koláč s houbami.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla
- 1 lžíci vody
- 1 lžíci octa
- 2 vejce
Náplň:
- lesní houby
- 5 vajec
- čerstvý tymián (asi 3 větvičky)
- 0,5 l smetany
- sůl
- pepř
Postup:
Z mouky, másla, vody, octa a vajec uhněťte tužší těsto, které nechejte alespoň hodinu odpočinout. Houby očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kousky, osmahněte na másle (lepší je hřiby nedusit, ale zprudka smažit). Nechejte vychladnout, přidejte sůl, pepř a pokrájený tymián.
Těsto vytáhněte z ledničky, vyválejte asi na 0,5 cm silnou vrstvu a dejte do menšího pekáčku tak, aby vznikly okraje. Na těsto rozprostřete směs z hub a dejte péct na cca 5 minut. Mezitím vyšlehejte vajíčka se smetanou, přidejte sůl a pepř a vlijte na hřiby. Poté pečte při 150 °C asi půl hodiny, nechte mírně vychladnout a podávejte.
_tip_