Dětská rádia na Pigy.cz

Které pečivo nám na talíři uškodí a které naopak dodá energii? Naučte se je rozlišovat

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Také si nedokážete představit ráno bez křupavého čerstvého pečiva, ale z každé strany slyšíte, že nejlepší je pečivo nejíst vůbec? S přílivem informací ze všech stran je docela těžké se vyznat v tom, co je pro tělo vhodné a co není. V článku vám ale přinášíme přehled, který vám pomůže zorientovat se v jednotlivých druzích pečiva.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nejprve, než si rozdělíme samotné druhy, je potřeba trošku přiblížit složení, které je klíčové. To musí být u pečiva musí být vždy uvedeno (v případě baleného ho najdete na obalech, u volně prodejného hledejte na cedulce s cenou). A co vám má složení říct? Jako první jsou uvedeny suroviny, které byly použité v nejvyšší míře, a následují ty, které mají v celkové gramáži menší zastoupení. Proto pokud uvidíte “celozrnný chléb” například s žitnou moukou na prvním místě,  s jistotou můžete říct, že o celozrnné pečivo opravdu nejde. 

Jak pečivo dělíme 

  • Pšeničné – musí obsahovat minimálně 90 % pšeničné mouky
  • Žitné – musí obsahovat minimálně 90 % žitné mouky 
  • Žitnopšeničné  – musí obsahovat více než 50 % žitné a 10 % pšeničné mouky 
  • Pšeničnožitné – musí obsahovat více než 50 % pšeničné a 10 % žitné mouky 
  • Celozrnné – musí v sobě obsahovat nejméně 80 % celozrnných muk 
  • Vícerzrnné – zde si vedle tradičních surovin dejte pozor, aby obsahovalo i minimálně 5 % olejnin (např. slunečnice, len), nebo dýni nebo luštěniny (např. cizrna)  
  • Grahamové – musí být vyrobeno ze směsi pšeničné hladké mouky a celozrnné mouky s obsahem otrub 

 

Který z těchto druhů je pro tělo vhodnější?

Jednoduše záleží na preferencích. Žitné pečivo například obsahuje vyšší počet vlákniny, což znamená, že má nižší glykemický index oproti ostatním. Brání tak rychlému vzestupu a následnému pádu hladiny krevních cukrů, takže díky tomu rychleji a na delší dobu zasytí.

Jestliže jíte více potravin s vysokým glykemickým indexem jako je bílé pečivo, pizza nebo sladké, pak máte rychleji hlad a zbytečně se přejídáte. Nutno pak podotknout, že celozrnným pečivem rozhodně nic nezkazíte. Tělo po něm rychleji a efektivněji tráví, získáte z nich více prospěšných živin, dodá energii a krásně vás zasytí na delší dobu. Pokud možno se naopak vyhněte klasickému bílému, protože vám toho výživově nedá mnoho a pravděpodobně po něm budete brzy hladoví. 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor