Další zimní recept vás zahřeje na těle a pohladí po duši. Květák je nedoceňovanou zeleninou, jež chutná výborně i v polévce. Vyzkoušejte krémovou květákovou polévku s překvapením v podobě sýrových nočků.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
Na polévku:
- 1 menší květák (nebo půlka většího)
- 80 g Jihočeského másla
- 2 brambory
- 1 l silnějšího zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 200 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- snítka pažitky
Na nočky:
- 1 vejce
- 3 plátky sýra Primator 45%, nastrouhaného
- 2 stroužky česneku
- sůl
- hrst jemně nasekané petrželky
- 3 lžíce hrubé mouky
Postup:
Kousky květáku opečte v hrnci na másle, aby se rozvoněly. Přidejte brambory, zalijte litrem vývaru, osolte, opepřete dle chuti a povařte 10 minut. Děrovanou naběračkou pak vyberte část hezkých růžiček, které chcete nechat v polévce celé, a odložte je stranou. Zbylý květák a brambory vařte ještě dalších 10 minut, odstavte a potom polévku tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Dejte hrnec zpátky na plamen, vlijte do polévky smetanu ke šlehání a pomalu přiveďte zpět k varu.
Připravte si nočky. Ve větším hrnku postupně smíchejte vidličkou vejce s nastrouhaným sýrem, přidejte česnek rozetřený se solí a hrst nasekané petrželky, nakonec postupně přidejte mouku a vše důkladně promíchejte. Vznikne tužší těsto, z něj ukrajujte lžičkou malé podlouhlé nočky. Vhazujte je do polévky a zavařte. Až budou všechny nočky zavařené a vyplavou na hladinu, počkejte ještě 2-3 minuty a polévku odstavte. Vložte zpátky do polévky odložené květákové růžičky a před podáváním polévku ozdobte nasekanou pažitkou.
Dobrou chuť!
_tip_