Dětská rádia na Pigy.cz

Láska prochází žaludkem. Tip na (nejen) prvomájové menu

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

První máj, lásky čas! Potěšte v tento den svou drahou polovičku speciálním menu. Zahrnuje několik lehkých chodů, které vás zasytí tak akorát a vy nebudete odcházet od stolu s pocitem plného žaludku.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1/ Předkrm

Jako předkrm zvolte něco lehkého pro povzbuzení chuťových buněk. Inspirovat se můžete třeba italskou kuchyní a připravit marinovanou červenou řepu s kozím sýrem. Chuť láskyplně zbarvené řepy doladí rukola a dresink z balzamikového octa, medu a olivového oleje.

Budete potřebovat:

  • 400 g vařené červené řepy
  • 50 g kešu oříšků nebo piniových semínek
  • 200 g měkkého čerstvého kozího sýra
  • rukola
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvě mletý pepř

Na dresink:

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • lžičku medu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

  1. Uvařenou řepu nakrájejte na centimetrové plátky a vložte do mísy.
  2. V malé misce smíchejte med, ocet a trochu osolte a opepřete. Postupně metličkou vmíchejte olivový olej.
  3. Dresinkem polijte červenou řepu, jemně promíchejte a odložte stranou.
  4. V rozehřáté pánvi na středním ohni nasucho za stálého míchání orestujte dozlatova oříšky nebo semínka a dejte je stranou.
  5. Na talíř úhledně vyskládejte plátky řepy s dresinkem, lehce posypte rukolou, nadrobeným kozím sýrem a opraženými oříšky či semínky.
  6. Salát zakápněte olivovým olejem a dle chuti dochuťte čerstvě mletým pepřem.

Tip:

Salát vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny.

2/ Hlavní chod

Jako hlavní chod zvolte kachní maso, které je velmi jemné a jeho příprava na minutku vám nezabere moc času. Kachní maso skvěle dochutí šťavnaté pomeranče slazené medem.

Budete potřebovat:

  • kachní prso s kůží
  • pomeranč + 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • med
  • 1 lžičku studeného másla
  • špetku soli

Postup:

  1. Rozehřejete troubu na 180 °C.
  2. Kůži na prsou nařízněte lehce ostrým nožem na čtverečky tak, abyste nenařízli maso. Kůži důkladně osolte a zlehka osolte i maso z druhé strany.
  3. Rozehřejte pánev vhodnou do trouby a vložte na ní maso kůží dolů. Během pečení bude kůže pouštět tuk, kterým maso přelévejte pomocí lžíce.
  4. Pečte asi tak 6 minut dokud kůže nezezlátne a neodlepí se od pánve. Maso otočte a stejným způsobem ho opékejte 1 minutu.
  5. Cenné kachní sádlo slijte z pánve do uzavíratelné sklenice a uschovejte v lednici pro jiné použití.
  6. Pánev s masem vložte do rozehřáté trouby a pečte 10 minut.
  7. Než se maso upeče, připravte si omáčku. Pomeranč důkladně omyjte a nakrájejte ho na plátky silné 0,5 cm.
  8. V hrnci zahřejte pomerančovou šťávu a nechte v ní za občasného míchání rozpustit med.
  9. Přidejte plátky pomeranče, špetku soli, a vařte mírným varem 10 minut. Poté do omáčky vmíchejte máslo.
  10. Maso vyndejte z trouby a nechte ho pár minut odpočinout na prkénku. Poté ho nakrájejte na tenké plátky.
  11. Na talíř vyskládejte kolečka pomerančů a na pomeranče navrstvěte plátky masa, které přelijte omáčkou.

Tip:

Kachní prsa s pomeranči skvěle doplní hranolky a středně plné, bílé nebo růžové víno.

3/ Sladká tečka

Sladká tečka na závěr rozhodně nesmí chybět. Vynechte těžké dorty nebo pečené buchty, chce to něco rafinovanějšího. Klasikou je lahodná čokoládová pěna ozdobená čerstvými malinami a borůvkami nebo vrstvou ovocného želé. Pokud byste chtěli ještě něco jednoduššího, ideálním zakončením romantické večeře bude ovocný sorbet.

Budete potřebovat:

  • 4 vejce z kontrolovaného chovu
  • 40 g krupicového cukru
  • 200 g nalámané tmavé čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.
  2. Bílky v čisté mísy metlou či ručním šlehačem vyšlehejte, dokud se na povrchu neobjeví měkké špičky. Přidejte cukr a šlehejte do lesklého sněhu.
  3. Nyní si připravte vodní lázeň. Do většího hrnce nalijte vodu a zahřívejte. Do hrnce vložte menší hrnec, do kterého vhoďte nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit do hladka. Sejměte z vodní lázně.
  4. K čokoládě přilijte 60 ml šlehačky, žloutky a prošlehejte dohladka.
  5. Zbytek šlehačky ušlehejte do polotuha a spolu s vyšlehanými bílky ji stěrkou spojte s čokoládovou směsí.
  6. Rozdělte do ozdobných skleniček a uložte na 2–3 hodiny do lednice.

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor