První máj, lásky čas! Potěšte v tento den svou drahou polovičku speciálním menu. Zahrnuje několik lehkých chodů, které vás zasytí tak akorát a vy nebudete odcházet od stolu s pocitem plného žaludku.
Sdílej článek
1/ Předkrm
Jako předkrm zvolte něco lehkého pro povzbuzení chuťových buněk. Inspirovat se můžete třeba italskou kuchyní a připravit marinovanou červenou řepu s kozím sýrem. Chuť láskyplně zbarvené řepy doladí rukola a dresink z balzamikového octa, medu a olivového oleje.
Budete potřebovat:
- 400 g vařené červené řepy
- 50 g kešu oříšků nebo piniových semínek
- 200 g měkkého čerstvého kozího sýra
- rukola
- extra panenský olivový olej
- čerstvě mletý pepř
Na dresink:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- lžičku medu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
- Uvařenou řepu nakrájejte na centimetrové plátky a vložte do mísy.
- V malé misce smíchejte med, ocet a trochu osolte a opepřete. Postupně metličkou vmíchejte olivový olej.
- Dresinkem polijte červenou řepu, jemně promíchejte a odložte stranou.
- V rozehřáté pánvi na středním ohni nasucho za stálého míchání orestujte dozlatova oříšky nebo semínka a dejte je stranou.
- Na talíř úhledně vyskládejte plátky řepy s dresinkem, lehce posypte rukolou, nadrobeným kozím sýrem a opraženými oříšky či semínky.
- Salát zakápněte olivovým olejem a dle chuti dochuťte čerstvě mletým pepřem.
Tip:
Salát vynikne v kombinaci se svěžími, lehkými víny.
2/ Hlavní chod
Jako hlavní chod zvolte kachní maso, které je velmi jemné a jeho příprava na minutku vám nezabere moc času. Kachní maso skvěle dochutí šťavnaté pomeranče slazené medem.
Budete potřebovat:
- kachní prso s kůží
- pomeranč + 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- med
- 1 lžičku studeného másla
- špetku soli
Postup:
- Rozehřejete troubu na 180 °C.
- Kůži na prsou nařízněte lehce ostrým nožem na čtverečky tak, abyste nenařízli maso. Kůži důkladně osolte a zlehka osolte i maso z druhé strany.
- Rozehřejte pánev vhodnou do trouby a vložte na ní maso kůží dolů. Během pečení bude kůže pouštět tuk, kterým maso přelévejte pomocí lžíce.
- Pečte asi tak 6 minut dokud kůže nezezlátne a neodlepí se od pánve. Maso otočte a stejným způsobem ho opékejte 1 minutu.
- Cenné kachní sádlo slijte z pánve do uzavíratelné sklenice a uschovejte v lednici pro jiné použití.
- Pánev s masem vložte do rozehřáté trouby a pečte 10 minut.
- Než se maso upeče, připravte si omáčku. Pomeranč důkladně omyjte a nakrájejte ho na plátky silné 0,5 cm.
- V hrnci zahřejte pomerančovou šťávu a nechte v ní za občasného míchání rozpustit med.
- Přidejte plátky pomeranče, špetku soli, a vařte mírným varem 10 minut. Poté do omáčky vmíchejte máslo.
- Maso vyndejte z trouby a nechte ho pár minut odpočinout na prkénku. Poté ho nakrájejte na tenké plátky.
- Na talíř vyskládejte kolečka pomerančů a na pomeranče navrstvěte plátky masa, které přelijte omáčkou.
Tip:
Kachní prsa s pomeranči skvěle doplní hranolky a středně plné, bílé nebo růžové víno.
3/ Sladká tečka
Sladká tečka na závěr rozhodně nesmí chybět. Vynechte těžké dorty nebo pečené buchty, chce to něco rafinovanějšího. Klasikou je lahodná čokoládová pěna ozdobená čerstvými malinami a borůvkami nebo vrstvou ovocného želé. Pokud byste chtěli ještě něco jednoduššího, ideálním zakončením romantické večeře bude ovocný sorbet.
Budete potřebovat:
- 4 vejce z kontrolovaného chovu
- 40 g krupicového cukru
- 200 g nalámané tmavé čokolády
- 300 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků.
- Bílky v čisté mísy metlou či ručním šlehačem vyšlehejte, dokud se na povrchu neobjeví měkké špičky. Přidejte cukr a šlehejte do lesklého sněhu.
- Nyní si připravte vodní lázeň. Do většího hrnce nalijte vodu a zahřívejte. Do hrnce vložte menší hrnec, do kterého vhoďte nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit do hladka. Sejměte z vodní lázně.
- K čokoládě přilijte 60 ml šlehačky, žloutky a prošlehejte dohladka.
- Zbytek šlehačky ušlehejte do polotuha a spolu s vyšlehanými bílky ji stěrkou spojte s čokoládovou směsí.
- Rozdělte do ozdobných skleniček a uložte na 2–3 hodiny do lednice.
Dobrou chuť!