Horké letní dny jsou jako stvořené pro lehká a nenáročná jídla. Nikomu se nechce stát nad rozpálenými plotýnkami a ani strávníci určitě nesní o smaženém jídle plném oleje, když se jim do zad opírají ostré sluneční paprsky. Navíc se dá na mnoha místech koupit krásná čerstvá zelenina a voňavé bylinky. A proto vyzkoušejte výrobu domácího pesta, které se výborně hodí pro přípravu těstovin.
Sdílej článek
Bazalkové pesto
Bazalkové pesto je jedno z nejznámnějších. I přesto, že se dá koupit přímo v obchodech už hotové, to domácí je voňavější a jeho výroba není zas až tak složitá.
Budete potřebovat:
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- vekou hrst bazalkových listů
- 3 lžíce oleje
- citronovou šťávu
- ½ hrnku mletých oříšků kešu
Postup:
Všechny ingredience stačí spolu dohladka umixovat a podávat s těstovinami.
Pesto ze sušených rajčat
Trochu nezvyklé je pesto ze sušených rajčat.
Budete potřebovat:
- 1 menší skleničku sušených rajčat v oleji
- česnek
- vlašské ořechy
- sůl
- pepř
Postup:
Stejně jako bazalkové pesto stačí všechny přísady společně umixovat. Pesto má zajímavou a nevšední chuť, hodí se jak k přípravě studené kuchyně, tak i na těstoviny.
Pesto z ředkvičkových listů
Pěstujete-li si doma své vlastní ředkvičky, využijte jejich listy, které běžně končí v odpadkovém koši nebo kompostu, na výrobu pesta.
Budete potřebovat:
- ředkvičkové listy
- sůl
- pepř
- česnek
- opražené oloupané mandle
- parmazán
Postup:
Listy omyjte, vložte do mixéru, přidejte oloupaný česnek, opražené mandle, sůl, pepř a sýr a vše společně rozmixujte na kaši.
_tip_