Dětská rádia na Pigy.cz

Lívance trochu jinak

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kdo by nemiloval lívance? Jen při pomyšlení na ně se mnohým jistě sbíhají sliny. A co si tuhle kalorickou lahůdku tak trochu „vylepšit“ a připravit její zdravější variantu?

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lívance se totiž řadí spíš mezi nezdravá jídla. Navíc se podle kalorických tabulek v jednom šestatřicetigramovém kousku schovává 304 kJ. Takže pokud jich, milé dámy, spucujete pět, je váš denní kalorický příjem z více než poloviny vyčerpán.

My vám přinášíme dva recepty na zdravější variantu lívanečků, které jistě ocení i vaše ratolesti.

Vločkové lívance

Výhodou těchto lívanců je, že díky ovesným vločkám získají nižší glykemický index, proto zasytí na delší dobu než lívance obyčejné – kynuté a plné cukru. Navíc tuto variantu můžete bez obav servírovat i dětem od jednoho roku věku.

Budete potřebovat:

  • 250 g bílého jogurtu
  • 120 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 120 g pomletých ovesných vloček
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Z jogurtu, mouky, ovesných vloček, vajec, kypřicího prášku a medu vypracujte těsto, do kterého ještě přimíchejte špetku soli a skořice.
  2. Nechte zhruba dvacet minut odstát, aby vločky změkly. Pokud se vám bude těsto zdát příliš tuhé, zřeďte vodou nebo jogurtem, v opačném případě přisypte mouku.
  3. Lívance na lívanečníku dozlatova osmažte z obou stran. Podávejte podle chuti – s džemem, tvarohem, zakysanou smetanou.

Banánové lívance

Neexistuje nic jednoduššího, než je tento recept. Takže pokud zrovna nemáte tip na chutnou snídani, tyhle lívance máte hotové vcukuletu.

Budete potřebovat:

  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 50 g tvarohu
  • špetka kypřicího prášku
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Banán rozmixujte na kaši, přidejte další ingredience a vymíchejte těsto. Pokud se vám bude zdát husté, přidejte trochu mléka. Když bude příliš řídké, přisypte trochu mouky.
  2. Smažte na lívanečníku a podávejte s tím, co máte rádi – marmeládou, ovocem, tvarohem, javorovým sirupem…

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor