Dětská rádia na Pigy.cz

Mangold na talíři

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sezóna mangoldu je v plném proudu. Máte jedinečnou šanci zařadit tuhle výtečnou a velmi zdravou zeleninu do svých jídelníčků. Variací na chutné pokrmy je hned několik.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tak třeba rané listy mangoldu jsou velmi křehké, proto se zasyrova skvěle hodí do salátů. Pozdní – podzimní – listy je potřeba před servírováním spařit horkou vodou. Nebo je lze jednoduše zpracovat jako špenát.

Řapíky do polévek, koláčů, těstovin…

Využít můžete i řapíky. Ty se však musí vždy oloupat, a aby byly krásně křupavé, je třeba je déle povařit. Upravují se podobně jako chřest.

Protože je mangold nejen chuťově velmi podobný špenátu, má tahle zelenina podobné uplatnění i v kuchyni. Hodí se proto do zeleninových polévek, slaných koláčů, těstovinových jídel, do rolád či asijských pokrmů. Řapíky podušené na másle jsou také výborné jako příloha k masu.

A tady jeden náš tip:

Plněné mangoldové závitky

Budete potřebovat:

  • ½ kg listů mangoldu
  • 1 cibule
  • 200 g šunky
  • 100 g sýra
  • 1 vejce
  • 100 ml vývaru
  • sůl, pepř, strouhanka, tuk

Postup:

  1. Listy mangoldu spařte v osolené horké vodě a nechte vychladnout. Část jich nahrubo rozmixujte.
  2. Nadrobno nakrájenou cibule osmahněte, přidejte rozmixovaný mangold, pokrájenou šunku, nastrouhaný sýr, vejce. Osolte, opepřete a zahustěte strouhankou.
  3. Zbylé listy mangoldu naplňte směsí, zaviňte, rolky poskládejte do tukem vymazaného pekáčku.
  4. Podlijte vývarem a pečte na 190 stupňů zhruba 25 minut.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

Sdílej článek

Povězte nám svůj názor