16
V tomto chladném únorovém počasí potěší nejen všechny mlsné jazýčky tyto máslové sušenky, které provoní váš domov netradiční vůní kardamomu.
Sdílej článek
16
Kardamom pro mě dlouho bylo takové to zvláštní koření, na které občas v nějakém jídle či čaji narazím, ale nikdy jsem ho sama nepoužívala. S rozrůstající se rodinou a zároveň častější potřebou něco rychle upéct, jsem tu a tam tímto orientálním kořením začala zpestřovat i vlastní výtvory. Dnes si bez něj sušenky ani nedokážu představit, a když se nyní podívám ven z okna, na ty běloučké obláčky čerstvě napadaného sněhu, říkám si, že je správný čas nějaké si zase upéct.
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky (může být i celozrnná)
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- cca 4 lžíce mléka (klidně i rostlinného)
- velkou hrst mletých ořechů různého druhu (lze nahradit i ořechovým máslem, ale pak je lepší použít o něco méně normálního másla)
- kůra za jednoho citronu
- lžička kardamomu
Postup:
- Postup je velmi snadný. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte do vláčného těsta, které nechte ve fólii nebo v igelitovém sáčku aspoň půl hodinky odležet v lednici.
- Poté z těsta uždibujte kousky, ze kterých uválíte kuličky. Na plechu vyloženém pečicím papírem kuličky rozplácněte na placičky o tloušťce zhruba půl centimetru. Střed sušenky můžete ozdobit oříškem.
- Pečte na 150 °C do jemně zlatova přibližně 20 minut.
_tip_