
12 7
V tomto chladném únorovém počasí potěší nejen všechny mlsné jazýčky tyto máslové sušenky, které provoní váš domov netradiční vůní kardamomu.
Sdílej článek
12 7
Kardamom pro mě dlouho bylo takové to zvláštní koření, na které občas v nějakém jídle či čaji narazím, ale nikdy jsem ho sama nepoužívala. S rozrůstající se rodinou a zároveň častější potřebou něco rychle upéct, jsem tu a tam tímto orientálním kořením začala zpestřovat i vlastní výtvory. Dnes si bez něj sušenky ani nedokážu představit, a když se nyní podívám ven z okna, na ty běloučké obláčky čerstvě napadaného sněhu, říkám si, že je správný čas nějaké si zase upéct.
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky (může být i celozrnná)
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- cca 4 lžíce mléka (klidně i rostlinného)
- velkou hrst mletých ořechů různého druhu (lze nahradit i ořechovým máslem, ale pak je lepší použít o něco méně normálního másla)
- kůra za jednoho citronu
- lžička kardamomu
Postup:
- Postup je velmi snadný. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte do vláčného těsta, které nechte ve fólii nebo v igelitovém sáčku aspoň půl hodinky odležet v lednici.
- Poté z těsta uždibujte kousky, ze kterých uválíte kuličky. Na plechu vyloženém pečicím papírem kuličky rozplácněte na placičky o tloušťce zhruba půl centimetru. Střed sušenky můžete ozdobit oříškem.
- Pečte na 150 °C do jemně zlatova přibližně 20 minut.
_tip_