Dětská rádia na Pigy.cz

Masopustní koblížky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

K vánocům patří vánočka, k velikonocům mazanec a masopust je neodmyslitelně spjatý se zlatavými a křupavými koblihami, které v tomto období nesměly chybět na žádném stole a už vůbec ne při masopustní veselici. Pokud vás nechává masopust ledově klidnými, usmažte je alespoň pro mlsné jazýčky svých dětí.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budete potřebovat:

  • 300 ml mléka
  • trochu soli
  • 3 lžíce rumu
  • 100 g másla
  • 8 žloutků
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • droždí
  • marmeláda (na naplnění)
  • sádlo nebo olej (na smažení)

Postup:

Z trochy teplého mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.

DSCN2303

 

Mezitím si roztopíme máslo, do něhož vmícháme žloutky. Do mísy odvážíme mouku, přidáme kvásek, máslo se žloutkem a zbylé suroviny, vše propracujeme ve vláčné těsto a necháme na teplém místě vykynout.

DSCN2306upr

Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozválíme na tenčí placku, na kterou klademe trochu marmelády, přiklopíme druhým koncem těsta a pomocí skleničky (nebo vykrajovátky) vykrojíme kolečka. Ty potom v rozehřátém oleji (nebo sádle) smažíme z obou stran dozlatova. Necháme okapat přebytečný tuk na papírové utěrce a před podáváním sypeme moučkovým cukrem.

DSCN2308

 

DSCN2311

Tip

Pokud budete těsto připravovat v domácí pekárně, dejte do ní nejprve všechny tekuté ingredience (včetně roztopeného másla se smíchanými žloutky), potom sypké ingredience a nakonec droždí. Po vykynutí těsta vykrajujte kolečka a smažte v oleji jako u předchozího postupu.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor