Dětská rádia na Pigy.cz

Milujete rajčata? Připravte z nich quiche podle francouzského receptu

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Rajčata jsou v české kuchyni neodmyslitelným základem mnoha pokrmů. Jejich osvěžující chuť a bohatá výživová hodnota z nich dělají univerzální ingredienci, kterou lehce zakomponujeme do salátů, omáček, polévek nebo jako přílohu. Podívejte se za hranice tradičních receptů a objevte nový a netradiční způsob, jak rajčata využít.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proč jíst rajčata?

Rajčata jsou šťavnatá, svěží, dietní a hlavně zdravá. Jsou bohatá na vitamíny A, B, C a E, posilují tedy imunitu a zároveň pročišťují organismus. Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata taky napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení. Z důležitých látek je v rajčatech obsažen také lutein, který chrání lidské oko před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením. Ve rajčatových slupkách je spousta zdraví prospěšné vlákniny.

Vyzkoušejte rajčatový quiche

Potřebujete vymyslet rychlou večeři, pohoštění pro návštěvu nebo občerstvení na piknik? Zkuste upéct tento šťavnatý koláč z vyzrálých rajčat. Je lahodný teplý i studený a je opravdu k zakousnutí. Lahodit bude nejen vaší chuti, ale i oku.

Budete potřebovat:

  • 3–4 větší rajčata
  • 220 g celozrnné jemně mleté mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 3 vejce
  • 6 lžic studené vody
  • 125 g slaniny
  • 1 cibuli
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 150 g strouhaného tvrdého sýra
  • Sůl, pepř, bazalka a tymián podle chuti

Postup:

  1. Mouku prosijte a vmíchejte půl lžičky soli.
  2. K mouce nastrouhejte ztuhlé máslo, přilijte vodu a vypracujte hladké těsto.
  3. Těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
  4. Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Slaninu orestujte na pánvi a přisypte cibuli. Opékejte dozlatova.
  5. V misce rozšlehejte vejce, přimíchejte smetanu, nastrouhaný sýr, koření a podle chuti dosolte.
  6. Nyní se pusťte do přípravy těsta. Troubu si vyhřejte na 180 °C.
  7. Na kuchyňský vál nasypte trochu hladké mouky a rozprostřete. Pomocí válečku těsto vyválejte do tvaru o něco většího, než je koláčová forma. Formu vyložte pečicím papírem.
  8. Těsto položte do formy a vypracujte okraje.
  9. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut.
  10. Na předpečený korpus nyní rozprostřete rovnoměrně cibulovo-slaninovou směs a zalijte ji vaječnou hmotou.
  11. Na povrch vyskládejte plátky nakrájených rajčat.
  12. Dochutit můžete lístky bazalky a tymiánu. Pečte asi 35 minut.
  13. Quiche můžete servírovat ještě teplý nebo zastudena.

Dobrou chuť! 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor