Rajčata jsou v české kuchyni neodmyslitelným základem mnoha pokrmů. Jejich osvěžující chuť a bohatá výživová hodnota z nich dělají univerzální ingredienci, kterou lehce zakomponujeme do salátů, omáček, polévek nebo jako přílohu. Podívejte se za hranice tradičních receptů a objevte nový a netradiční způsob, jak rajčata využít.
Sdílej článek
Proč jíst rajčata?
Rajčata jsou šťavnatá, svěží, dietní a hlavně zdravá. Jsou bohatá na vitamíny A, B, C a E, posilují tedy imunitu a zároveň pročišťují organismus. Díky obsahu červeného barviva lykopenu rajčata taky napomáhají ke snadnějšímu, zdravějšímu a krásnějšímu opálení. Z důležitých látek je v rajčatech obsažen také lutein, který chrání lidské oko před poškozením ostrým světlem a slunečním zářením. Ve rajčatových slupkách je spousta zdraví prospěšné vlákniny.
Vyzkoušejte rajčatový quiche
Potřebujete vymyslet rychlou večeři, pohoštění pro návštěvu nebo občerstvení na piknik? Zkuste upéct tento šťavnatý koláč z vyzrálých rajčat. Je lahodný teplý i studený a je opravdu k zakousnutí. Lahodit bude nejen vaší chuti, ale i oku.
Budete potřebovat:
- 3–4 větší rajčata
- 220 g celozrnné jemně mleté mouky
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 3 vejce
- 6 lžic studené vody
- 125 g slaniny
- 1 cibuli
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g strouhaného tvrdého sýra
- Sůl, pepř, bazalka a tymián podle chuti
Postup:
- Mouku prosijte a vmíchejte půl lžičky soli.
- K mouce nastrouhejte ztuhlé máslo, přilijte vodu a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
- Slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. Slaninu orestujte na pánvi a přisypte cibuli. Opékejte dozlatova.
- V misce rozšlehejte vejce, přimíchejte smetanu, nastrouhaný sýr, koření a podle chuti dosolte.
- Nyní se pusťte do přípravy těsta. Troubu si vyhřejte na 180 °C.
- Na kuchyňský vál nasypte trochu hladké mouky a rozprostřete. Pomocí válečku těsto vyválejte do tvaru o něco většího, než je koláčová forma. Formu vyložte pečicím papírem.
- Těsto položte do formy a vypracujte okraje.
- Vložte do trouby a pečte asi 10 minut.
- Na předpečený korpus nyní rozprostřete rovnoměrně cibulovo-slaninovou směs a zalijte ji vaječnou hmotou.
- Na povrch vyskládejte plátky nakrájených rajčat.
- Dochutit můžete lístky bazalky a tymiánu. Pečte asi 35 minut.
- Quiche můžete servírovat ještě teplý nebo zastudena.
Dobrou chuť!