Dětská rádia na Pigy.cz

Vyzkoušejte nadýchané masopustní koblihy

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Taky máte doma recepty, které vytáhnete jednou za rok? Tak přesně tohle je můj případ u masopustních koblih. Je to poměrně komplikovaný recept, a než se dostanete k tomu, že koblihu ochutnáte, tak to trvá i dvě a půl hodiny. Ale upřímně, výsledek stojí za to.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na cca 25 ks budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 30 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 40 g másla
  • 4 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • špetku soli
  • domácí marmeládu nebo domácí nutellu na naplnění
  • olej na smažení
  • smíchaný moučkový cukr s vanilkovým na poprášení

Postup:

  1. Nejprve si uděláme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a zalijeme trochou vlažného mléka a vše důkladně promícháme. Poté necháme asi 20 minut na teplém místě odstát, dokud nevzejde kvásek.
  2. V průběhu čekání si již v další míse můžeme utřít do pěny zbylý cukr s máslem. Následně do této pěny ještě vtíráme postupně žloutky.
  3. Do této žluté hmoty přidáme vzešlý kvásek, rum, špetku soli, zbylou přesátou mouku a mléko.
  4. Důkladně vše prohněteme, dokud se nám nevytvoří hladké a vláčné těsto (poznáte to i podle toho, že se na těstě dělají takové puchýřky. Vzniklé těsto ještě v míse posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě kynout přibližně hodinu.
  5. Když nám těsto hezky vykyne, tak z něj na pomoučněném vále vyválíme cca 1 cm silnou placku.
  6. Na polovině placky naznačíme skleničkou s ostrou hranou tvar koblihy a doprostřed takového kolečka přidáváme marmeládu nebo nutellu.
  7. Z druhé poloviny placky kolečka vykrojíme a přiložíme je na ta naznačená kolečka s marmeládou. Teprve poté definitivně obě kolečka najednou skleničkou vykrojíme (Díky tomu jsou okraje pevně spojené, ale přesto hladké).
  8. Teď budeme potřebovat další dvě čisté utěrky. Na jednu si položíme koblihy, které opět pomoučníme. Přikryjeme druhou utěrkou, kterou jsme nechali nahřát na topení, a necháme opět kynout asi 15 minut.
  9. Do většího a hlubokého kastrolu si nalijeme olej a necháme zahřívat. Do rozpáleného tuku pak pokládáme koblížky, které po chvilce smažení ještě otočíme. Do cca 5 minut by měly být koblížky hotové.
  10. Vyndáme je na savé papírové ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku, a na závěr je pocukrujeme.

 

Ano, vím, je to zdlouhavý a pracný recept, na který maminky v běžném životě nemají moc času. Ale věřte, že chuťově jsou znamenité a hned se po nich u vás doma zapráší.

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor