Dětská rádia na Pigy.cz

Nejen pampeliškový med

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Zahrada je plná květů, tak jsme vzali košíky a vyrazili na pampelišku. Uděláme si domácí pampeliškový med a podělíme se o recept. Je to zábavná, krásná, příjemná, voňavá a nakonec i moc dobrá práce, která bude bavit vás i vaše děti.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na pampeliškový med budete potřebovat:

  • cca 200 květů pampelišky
  • vodu (tolik, aby byly květy v hrnci ponořené)
  • 3 citrony
  • 2 kila cukru krupice – může být i tmavý třtinový

Jak na to?

Natrhali jsme přibližně 200 květů pampelišky. Nebojte, jde to velmi rychle, a navíc jsme to ani nepočítali. Měli jsme prostě téměř plné košíky. Protože právě kvetou i sedmikrásky a hluchavky, přidali jsme i pár kvítků z nich. Nevím, jestli se to nějak projevilo v konečné chuti medu, ale směs byla barevnější, a tak pro oko hezčí.

Nasbírané bylinky jsme propláchli vodou, vybrali jsme případná stébla trávy a vyhnali broučky. Poté jsme květovou směs nasypali a vmačkali do velikého hrnce, přidali jsme dva na plátky nakrájené citrony (ideálně jimi směs různě proložte), zalili vodou tak, aby bylo vše pěkně ponořené, a dvě minuty povařili.

Následovalo dvoudenní uležení. Hrnec můžete dát do lednice nebo na balkon, ale nemělo by na něj nikdy pražit slunce. Prostě hlídejte, aby byl ve stínu. Po dvou dnech (u nás to byly skoro tři dny) vylouhované bylinky sceďte přes sítko nebo plátýnko. Pořádně květy vyždímejte, ať z nich dostanete co nejvíce nektaru.

Do květové šťávy jsme měli podle receptu i rady mojí maminky přidat dvě kila cukru. Takové množství se mi zdálo šílené, a tak jsem alespoň použila tmavý třtinový a jen minimum klasického bílého cukru krystal. Navíc jsem přidala opět na kolečka nakrájený citron a pak vše mnoho hodin pozvolna vařila. Občas promíchala.

Asi proto, že jsem použila ten zdravější cukr, mi med nechtěl moc ztuhnout. Výsledek je spíš takový hustější sirup, ale chuť a barva jsou skvělé. Hustotu nejlépe zkontrolujete tak, že necháte kapku medu vychladnout na talířku.

Horký med nalijte do skleniček a pořádně zavíčkujte. My jsme med do sklenic opět lili přes sítko, protože jsme v něm nechtěli mít kousky citronu.

Med je skvělý do čaje, ale je možné si s ním vylepšit i ranní kaši nebo třeba bílý jogurt s ovocem.

Přejeme vám úspěšný sběr, přípravu i vaření, a hlavně ať chutná!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor