Dětská rádia na Pigy.cz

Nejlepší velikonoční perníčky

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Chystáte se letos, tak jako já, na výrobu velikonočních perníčků? V tom případě je nejvyšší čas se do nich pustit. Stejně jako ten vánoční, i velikonoční perník potřebuje alespoň 14 dní zrát.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Přípravou perníčků nejvíc nadchnete děti. Velmi rády se s vámi budou podílet na válení, vykrajování, ale i zdobení. U toho bych jim nechala zcela volnou ruku, protože dětská kreativita nezná mnohdy hranic.

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 75 g povoleného másla
  • 2 vejce
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 2 lžičky koření do perníku
  • ½ lžičky skořice

Postup:

Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem do hladké pěny. Přidejte med. Mouku smíchejte se sodou, kořením, skořicí, kakaem a postupně vmíchejte do máslové pěny. Když už se směs nedá míchat měchačkou, dejte ji na vál a propracujte v hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 12 hodin uležet v lednici. Těsto válejte na lehce pomoučněném válu přes fólii, předtím ho ale ještě jednou řádně propracujte.

Vyválená placka by měla mít cca 3 mm. Z ní nechte děti vykrajovat libovolné tvary, které pak položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.

vel_pernik_1

Perníčky pečte na 170° v horkovzdušné troubě, doba pečení je různá a musí se hlídat. Jakmile perníčky vytáhnete z trouby, ihned je potřete rozšlehaným vejcem. Budou krásně lesklé.

vel_pernik_2

Všechny kousky po vychladnutí uložte do uzavíratelné nádoby a nechte někde v chladu a vlhku uležet.

vel_pernik_3

Do zdobení se s dětmi můžete pustit kdykoli.

Zde je má osvědčená bílková poleva:

  • 1 bílek
  • 140 g moučkového cukru (prosetého přes sítko)
  • 1 lžička solamylu
  • pár kapek citrónové šťávy

Nejprve ušlehejte z bílku sníh, pak do něj přidávejte ostatní přísady. Perníčky zdobte pomocí igelitového ZIP sáčku, kterému ustřihnete špičku. Aby vám poleva během zdobení netuhla, přikryjte nádobu s ní mokrou utěrkou.

 

_tip_

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor