Pokud máte zahradu, pravděpodobně se i letos zamýšlíte nad tím, co si s těmi všemi cuketami počít. Nebo možná jen rádi konzumujete zeleninu a hledáte nové inspirace. Ať už je to jakkoli, máme pro vás několik netradičních receptů, které jste možná ještě nikdy neochutnali.
Sdílej článek
1/ Cuketové lasagne
Lasagne asi všichni znají plněné hovězím masem, ale stačí jen trochu poupravit náplň, maso vyměnit za cuketu a skvělé zeleninové jídlo je na stole!
Budete potřebovat:
- 500 g cukety
- 9 plátků lasagní
- 60 g másla
- 60 g mouky
- 750 ml mléka
- 1 sklenici tomatové omáčky
- 100 g sýru feta
- 50 g parmazánu
- sůl, pepř
- zapékací mísu (20 x 30 cm)
Postup:
- Cuketu nakrájejte na plátky.
- V hrnci rozpusťte máslo a přisypte mouku. Jednu minutu míhejte a odstraňte z ohně. Postupně za stálého míchání přilévejte mléko.
- Vraťte hrnec na oheň, osolte, opepřete, a za občasného míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
- Do zapékací mísy navrstvěte tenkou vrstvu rajčatové omáčky a na ni poklaďte plátky cuket.
- Zasypte trochou fety a zalijte vrstvou bílé omáčky, na kterou vyskládejte plátky lasagně.
- Pokračujte v prokládání vrstev, až budou od každé tři. Zakončete bílou omáčkou.
- Posypte parmazánem a pečte v předehřáté troubě asi tak 25 minut.
2/ Cuketové muffiny
Muffiny nemusí být jen sladké. Pokud chcete do dětí dostat něco zdravého, schovejte do nich cuketu, děti nic nepoznají a ještě si všichni pochutnáte.
Budete potřebovat:
- 1 středně velkou cuketu
- 50 g slaniny nebo šunky
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 cibuli
- bazalku, petrželku nebo kopr
- 1 lžičku cukru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- olej
Postup:
- Slaninu nebo šunku nakrájejte nadrobno a osmahněme ji na pánvi společně s nadrobno nakrájenou cibulkou.
- Cuketu omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
- K cuketě přidejte vejce, smetanu, mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva, slaninu, osmaženou cibuli a nasekané bylinky.
- Formy na muffiny vymažte olejem nebo vyložte papírovým košíčkem a naplňte těstem.
- Pečte ve vyhřáte troubě na 200 °C asi 15–20 minut.
3/ Cuketové hranolky
Hranolky z brambor určitě znáte, ale co byste řekli na cuketové? Připravíte je snadno v troubě bez zbytečného oleje.
Budete potřebovat:
- 4 cukety
- 50 g oloupaných mandlí
- 100 g nastrihaného parmazánu
- 100 g panko strouhanky
- 4 vejce
- čerstvé bylinky dle chuti
- sůl
Postup:
- Mandle rozemelte, vložte do mísy, přisypte parmezán a panko strouhanku.
- Ve druhé misce vyšlehejte vejce se solí a bylinkami.
- Cukety pokrájejte na stejně velké hranolky. Každý kus důkladně obalte ve vajíčku a následně v sýrovo-mandlové směsi.
- Obalené cukety rozložte na pekáček vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10–12 minut dozlatova.
Dobrou chuť!