Dětská rádia na Pigy.cz

Novinky pro letní grilování

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Už se těšíte, jak během léta budete sezvete rodinu, přátele či sousedy na grilovačku u vás na zahradě? Připravte pro své blízké i něco víc než tradiční plátky masa a klobásky. Nechte se inspirovat našimi nápady!

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Grilovaný banán s čokoládou

Tato nevšední kombinace je oblíbenou specialitou v Norsku. Potěší zejména děti nebo ty, kteří by si po steaku chtěli dát nějakou sladkou tečku.

Budete potřebovat:

  • banány
  • kostičky čokolády
  • pro rozšířenou variantu také arašídy, marshmallows a vanilkovou zmrzlinu

Postup:

  1. Banány podélně nařízněte. V žádném případě banán nerozřízněte napůl, spíš rozřízněte slupku a asi 2 cm dužiny.
  2. Vzniklou „kapsu“ naplňte kostičkami čokolády.
  3. Pokud toužíte po vylepšené verzi, čokoládu spolu s arašídy nakrájejte na drobné kousky a vše spolu s marshmallows vtiskněte do kapsy.
  4. Banány zabalte do alobalu a grilujte asi 12 – 15 minut. Neotáčejte.
  5. Hotový banán je měkký a snadno se dostane ze slupky, čokoláda je rozpuštěná. Fajnšmekři si mohou hotovou pochoutku ještě vylepšit vanilkovou zmrzlinou.

Tip: Pokud byste potřebovali poradit s postupem, koukněte na tohle video.

Grilovaný falafel burger

Falafel jsou kuličky z cizrny, koření a spousty bylinek. Recept pochází z blízkovýchodní kuchyně a potěší zejména ty, kteří holdují vegetariánské nebo veganské stravě.

Budete potřebovat:

  • 200 g sušené cizrny (nepoužívejte cizrnu z plechovky, je příliš měkká a vodnatá, falafely by se mohly rozpadat)
  • menší cibuli
  • velký svazek listů petržele
  • velký svazek listů koriandru
  • malou zelenou paprička serrano nebo jalapeňo (volitelně)
  • 3 stroužky česneku
  • lžičku římského kmínu
  • lžičku soli
  • půl lžičky kardamomu
  • čtvrt lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce mouky
  • půl lžičky jedlé sody

Postup:

  1. Falafel vyžaduje trochu práce předem. Sušenou cizrnu nechte namočit aspoň 8 – 12 hodin. Dost nabude, takže počítejte s větším množstvím vody.
  2. Nabobtnalou cizrnu slijte a propláchněte.
  3. Do mixéru nebo robotu vložte cizrnu, nakrájenou cibuli, nahrubo nakrájenou petržel, nahrubo nakrájený koriandr, česnek, nakrájenou zelenou papričku a další koření. Nemixujte příliš mnoho, hotová textura by měla připomínat hrubý písek.
  4. Přendejte těsto do mísy, přidejte mouku a jedlou sodu, pořádně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá příliš vodnaté, přisypejte mouku. Pokud se naopak rozpadá, protože je suché, přidejte trochu vody nebo citronové šťávy.
  5. Nechte hotové těsto v lednici chladit aspoň půl hodiny, nejlépe hodinu.
  6. Po vytažení z lednice rukama tvarujte placky.
  7. Hotové falafely se dají péct v troubě, smažit na pánvi z obou stran nebo smažit v silné vrstvě oleje. My je však ugrilujeme – ideálně na grilovacím tácku. Grilujte pár minut z každé strany, aby byly zlatavě hnědé.
  8. Falafelové placky vložte do burgerových housek. K placičkám vložte do burgeru například na plátky nakrájenou červenou cibulku, okurku či mungo klíčky. Ideálním doplňkem je tzatziki omáčka.

 

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor