Čekáte hosty a chtěli byste jim připravit něco nevšedního? Vyzkoušejte olivové spirálky, které na stole rozhodně vzbudí zájem a potěší nejen oko, ale i chuťové buňky.
Sdílej článek
Budete potřebovat:
- 200 ml vlažného mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g polohrubé mouky
- droždí
- 1 lžičku soli
- 2 stroužky česneku
- Na potření vajíčko, na posypání semínka (lněné semínko, chia semínka apod.) a samozřejmě olivy.
Postup:
- Do pekárny nejprve dáme všechny tekuté ingredience, následně mouku, česnek a sůl.
- Úplně nakonec přidáme buď celý sáček sušeného droždí, nebo asi polovinu kostky a zapneme pekárnu na program kynutého těsta (po chvíli je vhodné zkontrolovat konzistenci těsta a dle potřeby ještě dosypat trochu mouky nebo dolít mléko).
- Když je těsto hotové, vyjmeme ho z pekárny, prohněteme, odkrojíme vždy kousek, který rozválíme na delšího „hada“.
- Na špejle napícháme olivy a mezi to zatočíme těsto.
- Pokládáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozmíchaným vajíčkem, posypeme semínky a pečeme do zezlátnutí na 150˚C asi 30 minut.