Nechci tatínky podceňovat, vím, že někteří vaří lépe než maminky. Tohle je návod pro méně zdatné kuchaře, kteří chtějí dětem dopřát dobrá a kvalitní jídla s minimem úsilí. Nemusíte strávit v kuchyni mnoho času ani se potit nad složitým receptem.
Sdílej článek
Nejlepší krupicová kaše
Uvařit dobrou krupicovou kaši neznamená jen smíchat krupici s mlékem a postavit na vařič. Z takového postupu vznikne hmota spíš vhodná na modelování. Při dodržení dvou jednoduchých pravidel si při snídani s dětmi i vy rádi zavzpomínáte na své dětství. První pravidlo – dodržte poměr mléka a krupice. Pravidlo číslo dvě – namočenou krupičku nechejte odpočívat přes noc. Nebo alespoň několik hodin.
Budete potřebovat:
- 1 l mléka
- 80 g dětské krupičky
- špetku soli
- dobroty na ochucení
Postup:
Do misky nalijte půl litru mléka, smíchejte s krupičkou a odložte. Až se k vaření vrátíte, do zbylého mléka přidejte malou špetku soli a přiveďte téměř k varu. Rozmíchanou krupičku s mlékem vlijte do hrnce, na mírném ohni vařte cca pět minut a stále míchejte. To je celý kumšt. Podávejte teplé, ochuťte dle fantazie. Retro model s máslem a kakaem nikdy nezklame.
Ovocný koktejl
Ovoce na všechny způsoby je samozřejmě vhodné do dětského jídelníčku pravidelně zařazovat. Jestli nechcete jen kousky podávat v misce nebo nakrájené v bílém jogurtu, zkuste koktejl. Takovou svačinu zvládne opravdu každý a je ideální na cesty nebo ve spěchu. Pokud ráno spěcháte do práce a školky nebo chcete na výletě nahradit kupované kapsičky domácí výrobou, pohledejte mixér. Poslouží jakýkoliv, ideální je smoothie maker.
Budete potřebovat:
- oblíbené ovoce (nejlépe se hodí banán, drobné zahradní ovoce, broskve, meruňky)
- kravské či rostlinné mléko nebo bílý jogurt
- příp. ovesné vločky či semínka
Postup:
Do mixéru vložte ovoce a zalijte mlékem. Pokud je ovoce příliš kyselé, doslaďte ho medem nebo sirupem, např. švestkovým. Pokud použijete místo mléka bílý jogurt, přidejte trochu vody (ředit můžete průběžně). Kravské mléko lze vyměnit za jakékoliv rostlinné, jen pozor na alergeny, testujte postupně. Zkuste přidat menší hrst ovesných vloček nebo trošku slunečnicových semínek. Důkladně rozmixujte. Na výlet přibalte vlastní brčko.
Jednoduché vynikající rizoto
Budete si připadat téměř jako pravý Ital. Tento recept zabere cca 30 minut.
Budete potřebovat:
- menší cibuli
- máslo
- rýži vhodnou na rizoto
- předem připravený vývar nebo vodu a kvalitní bujon
- parmazán
- přílohu
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle v hluboké pánvi, až zesklovatí, přidejte suchou rýži, opražte. Po pár minutách zalijte vývarem, příp. vodou s bujonem. Přiklopte pokličkou. Kontrolujte, voda se rychle vyvařuje, přilévejte po troškách tak dlouho, dokud rýže nebude měkká, cca 20 min. Jakmile je rýže hotová, přidejte kousek másla, hrst nastrouhaného sýra, promíchejte a nechejte ještě pár minut pod pokličkou. Rizoto podávejte s přílohou podle chuti. Ideální jsou kousky kuřecího masa, žampiony, zelenina – dobrá je např. pečená dýně.
Tip: Budete-li rizoto připravovat pro dospělé, před vývarem povařte rýži v dcl bílého vína, až následně přidávejte vývar.
Vaječné muffiny se zeleninou
Děti často odmítají zeleninu. Tohle je způsob, jak by ji mohly přijmout. Muffin připomíná spíše sladký pokrm, výsledek je barevný a nevšední.
Budete potřebovat:
- vejce (6–10 ks)
- sýr, zeleninu, žampiony, šunku, bylinky – cokoliv podle chuti
- špetku soli
Postup:
Smíchejte rozšlehaná vejce s přísadami dle chuti nebo nabídky ledničky. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypejte strouhankou, příp. vyložte papírovými košíčky. Naplňte každou formu do dvou třetin a pečte cca 20 minut na 180 °C.
Rychlá zdravá polévka
Ani tento recept není žádné kuchařské umění, naopak. Polévka je rychlá, snadná, když zvolíte kvalitní suroviny, nemusíte se stydět ji podat celé rodině, a navíc je zdravá.
Budete potřebovat:
- máslo
- kmín
- vývar z bio kuřecích nebo hovězích kostí
- libovolnou zeleninu, brambory
- trochu soli
- krupici nebo hrubou mouku
- ideálně čerstvé bylinky – petržel, libeček, pažitku
- můžete přidat kousky masa, ale i bez něj je skvělá
- 1–2 vejce
Postup:
V hrnci na másle (1–2 lžíce) opražte kmín, nadrobno nakrájenou zeleninu a brambory. Po chvíli přidejte jednu až dvě lžíce krupice nebo mouky, zalijte vývarem. Pokud nemáte slaný vývar, dosolte a nechejte vařit tak dlouho, až jsou všechny druhy zeleniny měkké. Zavařte rozšlehaná vejce, přidejte čerstvé byliny.
_tip_