Dětská rádia na Pigy.cz

Pikantní petrželová pomazánka, jejíž recept si vyžádá každá návštěva

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Věděli jste, že kromě mrkve a celeru se dá v pomazánkách skvěle zužitkovat i petržel? Jakmile ji ochutnáte, přestanete ji používat pouze do polévek nebo omáček. A pokud ji připravíte jako pohoštění pro návštěvu, buďte si jisti, že bez receptu nebudou chtít odejít.

Sdílej článek

Tipy, nápady, soutěže a recepty pro chytré děti
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Petržel je skvělá zelenina. Je základem studené i teplé kuchyně a obsahuje důležité vitaminy B a C, železo, draslík a vápník. V lednici vám vydrží dokonce i tři týdny a je možné ji i zamrazit. Připravte si z pečené petržele skvělou pomazánku, pochutná si celá rodina a vy budete mít radost, že jíte zdravě.

Budete potřebovat:

  • 250 g kořenové petržele včetně natě
  • 1 jablíčko
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 20 ml olivového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • jarní cibulku
  • sůl, pepř a muškátový květ
  • chléb
  • pečicí papír
  • plech
  • mixér

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím kořen petržele a jablko očistěte pomocí škrabky a pokrájejte na malé kousky.
  2. Oloupejte česnek. Cibuli svlékněte z první vrstvy slupky a rozkrojte na čtvrtiny.
  3. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte ne něj petržel, česnek a cibuli a zakápněte lžící olivového oleje.
  4. Zeleninu pečte asi tak 25-30 minut.
  5. Odstraňte slupku z cibule a upečenou zeleninu vložte do mixéru spolu se zbytkem oleje, šťávou z půlky citronu, jablkem a kořením. Vše rozmixujte dohladka.
  6. Pomazánku namažte na čerstvý a křupavý kváskový nebo celozrnný chléb a ozdobte petrželovou natí a jarní cibulkou.

 

Dobrou chuť!

Napište nám

Máte zajímavý recept? Tip na akci? Náměty, které by Pigymámu zajímaly? Napište nám je! A můžete se stát redaktorkou Pigymámy!

    [recaptcha id:contactRecaptcha]

    Sdílej článek

    Povězte nám svůj názor